Vés al contingut

Protectorat de Lagos: diferència entre les revisions

m
neteja i estandardització de codi
m (robot estandarditzant mida de les imatges, simplificant i catalanitzant codi)
m (neteja i estandardització de codi)
El '''protectorat de Lagos''' fou un territori sota protectorat britànic a les terres [[iorubes]], establert per diversos tractats amb caps locals entre els anys 1870 i 1890.
[[Fitxer:Historical_Yoruba_Cities.png|miniatura|Ciutats històriques iorubes. Lagos al sud-oest]]
El 1877, una guerra comercial va esclatar entre [[Ibadan]] i els estats de l'Alake'' d'[[Egba]] ([[Abeokuta]], anomenat també pels anglesos com ''[[Egbaland]]'', o sigui, [[Egbalàndia]]) i d'[[Regne d'Ijebu|Ijebu.]] Més enllà a l'est, els estats d'[[Ekiti]] i d'[[Ijesa]] es van revoltar contra el domini d'[[Ibadan]] el 1878, i lluites esporàdiques van seguir els següents setze anys. L'ajut de mercaders saros de Lagos en forma de rifles carregats va donar avantatge a Ekiti. El govern de Lagos, en aquell temps subordinat a [[Accra]] a la [[Costa d'Or]], va ser instruït per quedar-se fora del conflicte, malgrat el dany que es feia al comerç, i els intents de mediació dels comerciants [[saros]] i dels emirs [[Fulbe|fulanis]] van ser refusats.
Com que mai no es va establir una administració separada pel protectorat de Lagos, el govern de la [[colònia de Lagos]] fou autoritzat a exercir els poders adquirits. El 16 de gener de 1906, la colònia i el protectorat de Lagos van passar a formar part de la [[Colònia i Protectorat de Nigèria del Sud]].
 
El 1910, ''sir'' Frederick Lugard va designar el cap de justícia sir Edwin Speed per realitzar una investigació a fi i efecte de determinar l'extensió del poder britànic a Yorubaland (Iorubalàndia), que és el nom alternatiu que es donava al protectorat de Lagos ([[Protectorat de Yorubaland]] o [[Iorubalàndia]]) i es van examinar a l'entorn de 100 tractats. El resultat fou que, excepte per a [[Egbaland]] ([[Egbalàndia]]) o Abeokuta, regne del qual s'havia garantit la independència, en la resta dels estats havien signat tractats prou amples com per facultar a la corona assumir el poder per a la pau i el bon govern en els dominis sota protectorat. El desembre de 1913 una ''order-in-council'' va establir els plens poder i jurisdicció de la corona britànica sobre Iorubalàndia (''Nigeria Protectorate Order-in-Council 1913'').
 
Per a suprimir la independència d'Egbaland es va aprofitar alguns esdeveniments; el 1912 van esclatar avalots al país i l'alake (rei) va demanar la intervenció de tropes britàniques. El 1913 van esclatar altre cop aldarulls i l'alake va demanar altre cop l'ajut de tropes britàniques; llavors el governador de la colònia i protectorat de Nigèria del Sud va expressar a l'alake el seu descontentament per la situació i el va aconsellar d'abrogar el tractat de 1893. El [[16 de setembre]] de [[1914]] l'alake va signar un nou tractat que anul·lava el de 1893 i establia plenament el protectorat britànic a Egbaland i sobre els seus habitants, tant en matèria civil com penal.
 
== Articles relacionats ==
2.442.018

modificacions