Ajuda:Llistes automàtiques/començar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 25: Línia 25:


::''<small>(descripció de cada paràmetre a la [[Plantilla:Wikidata list|seva documentació]])</small>''
::''<small>(descripció de cada paràmetre a la [[Plantilla:Wikidata list|seva documentació]])</small>''
:*Al paràmetre <code><span class=param>sparql</span></code> cal posar-li el codi SPARQL que hem provat al punt anterior.
:*Al paràmetre <code><span class=paramcode>sparql</span></code> cal posar-li el codi SPARQL que hem provat al punt anterior.
:*<code><span class=param>columns</span></code> ha de tenir -de moment- el codi de les propietats que volem mostrar. Observeu que, a més de codis de propietat, existeixen dos noms especials: '''''item''''', per obtenir el Qid de l'item i '''''label''''', per mostrar el nom de l'item WD.
:*<code><span class=paramcode>columns</span></code> ha de tenir -de moment- el codi de les propietats que volem mostrar. Observeu que, a més de codis de propietat, existeixen dos noms especials: '''''item''''', per obtenir el Qid de l'item i '''''label''''', per mostrar el nom de l'item WD.
:*La resta de paràmetres ja els ajustarem posteriorment.
:*La resta de paràmetres ja els ajustarem posteriorment.


Línia 37: Línia 37:
*'''Ajustar i editar continguts'''
*'''Ajustar i editar continguts'''
**Els canvis "lleugers" que poden fer a continuació són:
**Els canvis "lleugers" que poden fer a continuació són:
***<u>canviar text capçaleres</u> estàndard: afegint <span class=param><code>''':<''el nostre text''>'''</code></span>, darrera de les P''nnn'' de<code>columns</code>. Només cal fer-ho en aquells que volem canviar.
***<u>canviar text capçaleres</u> estàndard: afegint <code><span class=paramcode>''':<''el nostre text''>'''</span></code>, darrera de les P''nnn'' de<code><span class=paramcode>columns</span></code>. Només cal fer-ho en aquells que volem canviar.
***ordenar la llista. (paràmetre <span class=param><code>sort</code></span>)
***ordenar la llista. (paràmetre <code><span class=paramcode>sort</span></code>)
***mida de la imatge, si n'hem fet servir alguna. (paràmetre <span class=param><code>thumb</code></span> indicant els px)
***mida de la imatge, si n'hem fet servir alguna. (paràmetre <code><span class=paramcode>thumb</span></code> indicant els px)
**Si ens cal fer alguna edició més complexa que requereixi un codi de tractament, ho podrem fer:
**Si ens cal fer alguna edició més complexa que requereixi un codi de tractament, ho podrem fer:
***o bé al codi SPARQL, què recordem que el que hem construït al primer punt era de mínims.
***o bé al codi SPARQL, què recordem que el que hem construït al primer punt era de mínims.
***o bé mitjançant el paràmetre <span class=param><code>row_template</code></span>.
***o bé mitjançant el paràmetre <code><span class=paramcode>row_template</span></code>.
**En el primer cas, cal tenir importants coneixements SPARQL i, si es tracta de "formatar text", no acostuma a ser la millor opció. Si optem per la <code>row_template</code>, és fa amb codi wiki com a una plantilla i té incidència directa amb la construcció específica de cada línia.
**En el primer cas, cal tenir importants coneixements SPARQL i, si es tracta de "formatar text", no acostuma a ser la millor opció. Si optem per la <code>row_template</code>, és fa amb codi wiki com a una plantilla i té incidència directa amb la construcció específica de cada línia.


Línia 51: Línia 51:


=== Notes de funcionament ===
=== Notes de funcionament ===
* '''Wikidata list''' requereix que el subjecte del <span class=sparqlcode>''<code>WHERE</code>''</span> sigui la variable <code>'''?item'''</code>. Habitualment ja és així, però quan es fa servir l'assistent de consultes, a vegades li posa un nom diferent. Si això passa, caldrà canviar el nom que hagi posat l'eina i posar ?item a tots els lloc que hi aparegui i tornar a provar que tot va bé.
* '''Wikidata list''' requereix que el subjecte del <code><span class=sparqlcode>''WHERE''</span></code> sigui la variable <code><span class=sparqlcode>'''?item'''</span></code>. Habitualment ja és així, però quan es fa servir l'assistent de consultes, a vegades li posa un nom diferent. Si això passa, caldrà canviar el nom que hagi posat l'eina i posar '''?item''' a tots els lloc que hi aparegui i tornar a provar que tot va bé.
*'''Wikidata list''' retorna sempre el label de les propietats que li demanem, no les seves Qid. A diferència d'una consulta amb SPARQL on el valor que s'obté d'una propietat és la seva Qid i per obtenir el label, cal fer servir <span class=sparqlcode><code>?<variable>Label</code></span>.
*'''Wikidata list''' retorna sempre el label de les propietats que li demanem, no les seves Qid. A diferència d'una consulta amb SPARQL on el valor que s'obté d'una propietat és la seva Qid i per obtenir el label, cal fer servir <code><span class=sparqlcode>?<variable>Label</span></code>.

Revisió del 09:06, 21 feb 2021

Si recordem els "Elements que en formen part de la solució", que hem vist al capítol de "Presentació", anem a preparar-los:

Preparació

  • Construir un codi SPARQL.
    • La funció principal d'aquest codi SPARQL és seleccionar el subconjunt que volem llistar. Per tant, hem de tenir clar quines són les característiques/condicions del "Filtre del SPARQL" que ens cal.
    • Si reaprofitem algun dels casos d'exemple, probablement n'hi haurà prou en saber el Qid de l'objecte a llistar (el premi del que volem els premiats, el autor del que volem les obres, etc.), i bescanviar-lo dins el "codi a copiar" al lloc on s'indica.
    • Si estem fent una llista nova a mida, recomanem anar directament a l'eina SPARQL i fer servir l'assistent de consultes (a l'esquerra) per escriure les condicions de selecció i provar que el resultat (de moment, les files) que surten són les que volem.
    • A més de filtrar, també ens pot servir per fer alguna tasca de preparació de dades. (veure "Provar i ajustar")
  • Crear el primer esborrany de la nostra llista en una pàgina d'usuari.
    • Cada prova requereix guardar els canvis i cridar el bot, esperar que s'executi i mirar el resultat.
    • És a dir, el prova-error, requereix temps i tenim la pàgina segrestada fins que acabem. Per tant, fins no tenir una versió definitiva, cal treballar en una pàgina de prova personal.
    • Comencem sempre per posar un codi mínim:
{{Wikidata list
| sparql = SELECT * WHERE {
   ?item Pnnn Qnnnnnn. 
   }
| columns = label, Pnn, Pmm, Pzz, item 
| sort=
| links = red 
| thumb = 60
| freq = 
}} «Aquí anirà el resultat generat pel Listeriabot» {{Wikidata list end}}
(descripció de cada paràmetre a la seva documentació)
  • Al paràmetre sparql cal posar-li el codi SPARQL que hem provat al punt anterior.
  • columns ha de tenir -de moment- el codi de les propietats que volem mostrar. Observeu que, a més de codis de propietat, existeixen dos noms especials: item, per obtenir el Qid de l'item i label, per mostrar el nom de l'item WD.
  • La resta de paràmetres ja els ajustarem posteriorment.

Provar i ajustar

  • Provar
    • Recordem que després de fer els canvis, cal guardar i NO ES VEURAN els canvis, ja que la Wikidata list NO fa res quan desem.
    • Per veure'ls cal cridar el Listeriabot prement "Actualitzar ara", al costat dret de la llista.
    • Revisem el resultat i fem els ajustos que calgui amb l'objectiu de que surti allò que ha de sortir, NO necessàriament COM ha de sortir.
    • Quan "funciona", és a dir, surten les files corresponents al subconjunt que volíem filtrar i les columnes amb la informació que volem veure, podem seguir endavant.
  • Ajustar i editar continguts
    • Els canvis "lleugers" que poden fer a continuació són:
      • canviar text capçaleres estàndard: afegint :<el nostre text>, darrera de les Pnnn decolumns. Només cal fer-ho en aquells que volem canviar.
      • ordenar la llista. (paràmetre sort)
      • mida de la imatge, si n'hem fet servir alguna. (paràmetre thumb indicant els px)
    • Si ens cal fer alguna edició més complexa que requereixi un codi de tractament, ho podrem fer:
      • o bé al codi SPARQL, què recordem que el que hem construït al primer punt era de mínims.
      • o bé mitjançant el paràmetre row_template.
    • En el primer cas, cal tenir importants coneixements SPARQL i, si es tracta de "formatar text", no acostuma a ser la millor opció. Si optem per la row_template, és fa amb codi wiki com a una plantilla i té incidència directa amb la construcció específica de cada línia.

Continua .. / ..

pestanya "Paràmetres Wikidata List" per veure més exemples dels paràmetres de la {{Wikidata list}}
pestanya "Tractament dades" per veure com editar continguts mitjançant el codi SPARQL abans de mostrar-los.
pestanya "header-row template" per veure perquè serveixen i com construir aquests elements.

Notes de funcionament

  • Wikidata list requereix que el subjecte del WHERE sigui la variable ?item. Habitualment ja és així, però quan es fa servir l'assistent de consultes, a vegades li posa un nom diferent. Si això passa, caldrà canviar el nom que hagi posat l'eina i posar ?item a tots els lloc que hi aparegui i tornar a provar que tot va bé.
  • Wikidata list retorna sempre el label de les propietats que li demanem, no les seves Qid. A diferència d'una consulta amb SPARQL on el valor que s'obté d'una propietat és la seva Qid i per obtenir el label, cal fer servir ?<variable>Label.