Vés al contingut

Ull compost: diferència entre les revisions

353 octets eliminats ,  fa 1 any
asdsf
m (netejant plantilla Projectes germans)
(asdsf)
[[Fitxer:Dragonfly_eye_3811.jpg|miniatura|Ull compost d'un [[espiadimonis]]]]
[[Fitxer:Krilleyekils.jpg|miniatura|Ull compost de [[krill de l'Antàrtida]] vist en un [[microscopi electrònic]]]]
Un '''ull compost''' és un [[Òrgan sensorial|òrgan]] visual que es troba en certs [[artròpode]]s comcerputiom [[insectes]] i [[crustaci]]s. Consisteix en l'agrupació d'entre 12 i 1.000 unitats receptives anomenades [[ommatidi]]s. Els ommatidis són unitats sensorials formades per [[cèl·lules]] capaces de distingir entre la presència i la manca de llum i, en alguns casos, capaces de distingir entre colors. La imatge que percep un artròpode és el conjunt de senyals dels múltiples ommatidis orientats en direccions diferents. Contràriament a altres tipus d'ull, no té una [[lent]] central o [[retina]], la qual cosa resulta en una baixa [[resolució d'imatge]]. Tanmateix, l'ull compost és capaç de detectar moviments ràpids, veu un ample rang d'[[angle sòlid]] i, en alguns casos, percep la [[Polarització òptica|polarització]] de la [[llum]]orien.
 
Cada ommatidi consisteix en una lent i un [[rabdòmer]], que consisteix en un grup de cèl·lules receptores visuals posades en paral·lel o lleugerament girades.f-u-c-k
 
Hi ha dos tipus bàsics d'ulls compostos:
 
todo
 
dada
* L{{'}}'''ull d'aposició''' que es pot dividir en dos grups. El típic ull d'aposició té una lent que enfoca la llum provinent d'una direcció sobre el rabdòmer, mentre que la llum provinent d'altres direccions s'absorbeix a les parets fosques de l'ommatidi. L'altre tipus d'ull d'aposició es troba als ''[[Strepsiptera]]'', en els quals cada lent forma una [[Fitxer òptica|imatge]], i les imatges es combinen en el [[cervell]]. Aquest ull s'anomena ull de superposició neuronal o ull esquizocroal compost.
* El segon tipus s'anomena '''ull de superposició'''. Es divideix en tres tipus: superposició refractant, superposició reflectant i superposició parabòlica. L'ull de superposició refractant té una obertura entre la lent i el rabdòmer i no té paret. Cada lent reflecteix la llum en un angle igual a l'angle que la rep. El resultat és la formació de la imatge a la meitat del radi de l'ull, on hi ha situades les testes dels rabdòmers. Aquest tipus d'ull es troba normalment en [[insectes]] nocturns. En els ulls compostos de superposició parabòlica, que es troben en artròpodes com els [[efemeròpters]], cada faceta de la superfície de l'ull conté una superfície parabòlica que rep la llum d'un reflector i l'enfoca sobre una matriu de sensors. Els [[crustacis]] de cos llarg com gambes, llagostins i llagostes són els únics que tenen ulls de superposició reflectant, que també tenen una obertura però que en comptes de lents utilitzen [[diedre]]s de miralls.
2

modificacions