Gai Terenci Varró: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: de, es, fr, he, it, ja, ko, nl, no, pl, pt, ru, sv, zh
m Categoria Gai Terenci Varro, categoria Gai Terenci Varro, categoria Gai Terenci Varro, categoria Gai Terenci Varro, categoria [[Ca
Línia 1: Línia 1:
'''Gai Terenci Varró''' (''Caius Terentius Varro'') fou un magistrat romà.
'''Gai Terenci Varró''' (''Caius Terentius Varro'') fou un [[magistrat romà]]. D'origen humil que hauria treballat en oficis senzills en la seva joventut. Va agafar renom com a defensor de les classes populars, i va arribar a ser un dels principals dirigents del [[partit popular]].


Fou [[qüestor]] i [[edil curul]] en anys desconeguts. El [[218 aC]] fou [[pretor]]. El [[217 aC]] va donar suport a la llei que donava el mateix poder al ''[[magister equitum]]'' [[Marc Minuci Ruf (cònsol)|Marc Minuci Ruf]] i al [[dictador romà|dictador]] [[Quint Fabi Màxim Verrugòs]].
D'origen humil que hauria treballat en oficis senzills en la seva joventut. Va agafar renom com a defensor de les classes populars, i va arribar a ser un dels principals dirigents del partit popular.


Fou [[cònsol romà|cònsol]] el [[216 aC]] junt amb [[Luci Emili Paule]] (del partit aristocràtic) tot i la oposició del senat, mercès a que tenia el suport popular. La [[batalla de Cannes]] del [[216 aC]] la va lliurar contra el consell del seu col·lega, el qual va morir amb la major part dels oficials romans. Varró fou dels pocs que es va salvar i va poder arribar a [[Venúsia]] amb 70 cavallers; es va dirigir llavors a [[Canusium]] on s'havien refugiat i reunit les restes de l'[[exèrcit romà]], i va adoptar les mesures adients a la situació excepcional del moment. Tot i la derrota el senat li va donar les gracies després de la batalla i el va utilitzar la resta de la guerra en importants comandaments militars.
Fou qüestor i edil curul en anys desconeguts. El [[218 aC]] fou pretor. El [[217 aC]] va donar suport a la llei que donava el mateix poder al ''magister equitum'' [[Marc Minuci Ruf (cònsol)|Marc Minuci Ruf]] i al dictador [[Quint Fabi Màxim Verrugòs]].


Va tenir diversos comandaments en els anys següents fins quasi el final de la guerra. El [[203 aC]] fou un dels tres ambaixadors enviats a [[Filip V de Macedònia]], i el [[200 aC]] va anar a Àfrica per negociar amb [[Vermina]], fill de [[Sifax]] de [[Regne de Numídia|Numídia]], els termes de la pau. En aquest mateix any fou nomenat [[triumvir]] per la creació d'una [[colònia]] a [[Venúsia]]. Fou el seu darrer càrrec oficial. La data de la mort no és coneguda.
Fou cònsol el [[216 aC]] junt amb [[Luci Emili Paule]] (del partit aristocràtic) tot i la oposició del senat, mercès a que tenia el suport popular. La [[batalla de Cannes]] del 216 aC la va lliurar contra el consell del seu col·lega, el qual va morir amb la major part dels oficials romans. Varró fou dels pocs que es va salvar i va poder arribar a Venúsia amb 70 cavallers; es va dirigir llavors a Canusium on s'havien refugiat i reunit les restes de l'exèrcit romà, i va adoptar les mesures adients a la situació excepcional del moment. Tot i la derrota el senat li va donar les gracies després de la batalla i el va utilitzar la resta de la guerra en importants comandaments militars.


[[Categoria:Cònsols romans de la dècada del 210 aC]]
Va tenir diversos comandaments en els anys següents fins quasi el final de la guerra. El [[203 aC]] fou un dels tres ambaixadors enviats a [[Filip V de Macedònia]], i el [[200 aC]] va anar a Àfrica per negociar amb [[Vermina]], fill de [[Sifax]] de [[Regne de Numídia|Numídia]], els termes de la pau. En aquest mateix any fou nomenat triumvir per la creació d'una colònia a [[Venúsia]]. Fou el seu darrer càrrec oficial. La data de la mort no és coneguda.
[[Categoria:qüestors romans|Gai Terenci Varro]]

[[Categoria:Cònsols romans del segle III aC]]
[[Categoria:edils romans|Gai Terenci Varro]]
[[Categoria:pretors romans|Gai Terenci Varro]]
[[Categoria:ambaixadors romans|Gai Terenci Varro]]
[[Categoria:triumvirs|Gai Terenci Varro]]


[[de:Gaius Terentius Varro]]
[[de:Gaius Terentius Varro]]

Revisió del 21:05, 22 oct 2008

Gai Terenci Varró (Caius Terentius Varro) fou un magistrat romà. D'origen humil que hauria treballat en oficis senzills en la seva joventut. Va agafar renom com a defensor de les classes populars, i va arribar a ser un dels principals dirigents del partit popular.

Fou qüestor i edil curul en anys desconeguts. El 218 aC fou pretor. El 217 aC va donar suport a la llei que donava el mateix poder al magister equitum Marc Minuci Ruf i al dictador Quint Fabi Màxim Verrugòs.

Fou cònsol el 216 aC junt amb Luci Emili Paule (del partit aristocràtic) tot i la oposició del senat, mercès a que tenia el suport popular. La batalla de Cannes del 216 aC la va lliurar contra el consell del seu col·lega, el qual va morir amb la major part dels oficials romans. Varró fou dels pocs que es va salvar i va poder arribar a Venúsia amb 70 cavallers; es va dirigir llavors a Canusium on s'havien refugiat i reunit les restes de l'exèrcit romà, i va adoptar les mesures adients a la situació excepcional del moment. Tot i la derrota el senat li va donar les gracies després de la batalla i el va utilitzar la resta de la guerra en importants comandaments militars.

Va tenir diversos comandaments en els anys següents fins quasi el final de la guerra. El 203 aC fou un dels tres ambaixadors enviats a Filip V de Macedònia, i el 200 aC va anar a Àfrica per negociar amb Vermina, fill de Sifax de Numídia, els termes de la pau. En aquest mateix any fou nomenat triumvir per la creació d'una colònia a Venúsia. Fou el seu darrer càrrec oficial. La data de la mort no és coneguda.