Antics macedonis: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: mwl:Antigos macedónios
Cap resum de modificació
Línia 3: Línia 3:
Segons [[Heròdot]] portaven el nom d'un ancestre epònim, Macednos, fill de Licaó, del que descendien els [[arcadis]], o de Macedon, el germà de Magnes, fill d'[[Èol (fill d'Hel·lè)|Èol]]. Ocasionalment foren anomenats maquetes i el país Macètia (Μακετία).
Segons [[Heròdot]] portaven el nom d'un ancestre epònim, Macednos, fill de Licaó, del que descendien els [[arcadis]], o de Macedon, el germà de Magnes, fill d'[[Èol (fill d'Hel·lè)|Èol]]. Ocasionalment foren anomenats maquetes i el país Macètia (Μακετία).


En realitat eren un poble dòric i tenien similituds amb els [[il·liris]] però la llengua era molt diferent. Parlaven una varietat del grec propera del tessali i l'arcadi. Algunes paraules d'origen macedoni que no apareixen al grec s'han conservat al llatí. Els antics no els consideraven autèntics grecs però els diferenciaven dels il·liris, [[tracis]] i [[epirotes]] i els assimilaven més amb els tessalis.
En realitat eren un poble [[dòric]] i tenien similituds amb els [[il·liris]] però la llengua era molt diferent. Parlaven una varietat del grec propera del tessali i l'arcadi. Algunes paraules d'origen macedoni que no apareixen al grec s'han conservat al llatí. Els antics no els consideraven autèntics grecs però els diferenciaven dels il·liris, [[tracis]] i [[epirotes]] i els assimilaven més amb els tessalis.


Estaven formats per diverses tribus que vivien a muntanes o planes però que es distingien entre elles tot i reconèixer un origen comú ([[elimiotes]], [[orestes (poble)|orestes]], [[lincestes]] i altres). El nucli central dels macedonis era a Aegae ([[Edessa]]).
Estaven formats per diverses tribus que vivien a muntanes o planes però que es distingien entre elles tot i reconèixer un origen comú ([[elimiotes]], [[orestes (poble)|orestes]], [[lincestes]] i altres). El nucli central dels macedonis era a Aegae ([[Edessa (Grècia)|Edessa]]).





Revisió del 16:51, 20 oct 2009

Els macedonis (mακεδόνες o Μακηδόνες) foren els habitants de Macedònia.

Segons Heròdot portaven el nom d'un ancestre epònim, Macednos, fill de Licaó, del que descendien els arcadis, o de Macedon, el germà de Magnes, fill d'Èol. Ocasionalment foren anomenats maquetes i el país Macètia (Μακετία).

En realitat eren un poble dòric i tenien similituds amb els il·liris però la llengua era molt diferent. Parlaven una varietat del grec propera del tessali i l'arcadi. Algunes paraules d'origen macedoni que no apareixen al grec s'han conservat al llatí. Els antics no els consideraven autèntics grecs però els diferenciaven dels il·liris, tracis i epirotes i els assimilaven més amb els tessalis.

Estaven formats per diverses tribus que vivien a muntanes o planes però que es distingien entre elles tot i reconèixer un origen comú (elimiotes, orestes, lincestes i altres). El nucli central dels macedonis era a Aegae (Edessa).