Orde del Servei Distingit: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 29: Línia 29:
[[it:Distinguished Service Order]]
[[it:Distinguished Service Order]]
[[nl:Orde van Voorname Dienst (Verenigd Koninkrijk)]]
[[nl:Orde van Voorname Dienst (Verenigd Koninkrijk)]]
[[nn:Ordenen for framifrå tenester]]
[[no:Distinguished Service Order]]
[[no:Distinguished Service Order]]
[[pl:Distinguished Service Order]]
[[pl:Distinguished Service Order]]

Revisió del 02:49, 8 ago 2010

Medalla de l'Orde del Servei Distingit
Barra de l'Orde del Servei Distingit

L'Orde del Servei Distingit (en anglès Distinguished Service Order, o DSO) és una condecoració militar del Regne Unit, i per extensió dels països del Commonwealth, atorgada pels serveis meritoris o distingits realitzats per oficials de les forces armades en temps de guerra, per als quals la concessió de la Creu Victòria no seria apropiada.

En principi és atorgada a partir del rang de major, però per accions especialment valeroses també s'ha concedit a graus inferiors (als rangs inferiors se'ls atorgava la Medalla de la Conducta Distingida)

La seva concessió és publicada a la London Gazette.

En un principi només s'atorgava a oficials de l'Estat Major (la qual cosa provocava ressentiment entre els seus col·legues de primera línia), però a partir de l'1 de gener de 1917 només es va poder recomanar per rebre-la aquell que havia servit sota el foc enemic. Fins al 1943 només la podien rebre aquells que haguessin estat citats als informes.

Fins al 1993 era la segona condecoració al valor (només per sota de la Creu Victòria), però d'aleshores ençà va quedar restringida al servei distingit (lideratge i comandància) i es va introduir la Creu per la Valentia Demostrada com a segona condecoració al valor.

Una segona condecoració s'indica mitjançant una barra d'or amb una corona imperial al mig. Sobre el galó, la barra queda substituïda per una roseta.

Disseny

Consisteix en una creu grega patent curvilínia d'esmalt blanc, contornada d'or. Al cor, una rodella d'esmalt vermell amb la corona imperial d'or, contornada d'una corona de llorer d'esmalt verd. Al revers apareix el monograma reial d'or sobre esmalt vermell.

Penja d'una cinta vermella amb les vores blaves.