Vés al contingut

Filatèlia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: az:Filateliya
m Robot: de:Philatelie és un article bo
Línia 23: Línia 23:


{{Enllaç AB|de}}
{{Enllaç AB|de}}
{{Link GA|de}}


[[az:Filateliya]]
[[az:Filateliya]]

Revisió del 18:08, 10 des 2011

La filatèlia és l'estudi dels segells de correus i de les marques (o timbres) postals. Això inclou el disseny, la producció i l'ús dels segells després que siguin emesos per les autoritats postals. En el 1er Congrés Internacional de Filatèlia (Barcelona, 1960) es va definir la filatèlia com una ciència auxiliar de la història. Si bé de forma imprecisa, generalment es dóna també el nom de filatèlia al col·leccionisme de segells.

El Penny Black, el primer segell de correus (1840)

La paraula filatèlia, en la seva forma francesa, s'atribueix a Georges Herpin en la revista Le Collectioneur de timbres-postes (vol. 1, 15 de novembre de 1864). Està formada per les arrels gregues philos ('amic') i ateleïa ('sense taxa'). Existiren formes alternatives com ara timbrologia, timbrofília, timbromania, amebotèlia o erinofília, que no arribaren a fer-se populars.

L'origen de la filatèlia està en l'observació que, en un grup de segells, tots del mateix tipus, hi ha diverses classes de paper, amb diverses marques a l'aigua, variacions de color, diverses perforacions i altres menes de diferències. La comparació amb els expedients de les autoritats postals pot demostrar o no que les variacions eren intencionades, cosa que condueix a la investigació addicional de com van succeir els canvis i per quin motiu.

Organitzacions

Enllaços externs

Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Link GA