Palau Rucellai: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: ar:بالاتسو روتشيلاي
indexant
Línia 9: Línia 9:


[[Categoria:Edificis de Florència]]
[[Categoria:Edificis de Florència]]
[[Categoria:Palaus renaixentistes]]
[[Categoria:Palaus renaixentistes|Rucellai]]





Revisió del 10:36, 29 des 2011

Façana del Palau Rucellai

El Palau Rucellai (en italià Palazzo Rucellai) és un edifici de Florència dissenyat per l'arquitecte genovès Leon Battista Alberti i construït per Bernardo Rossellino. És un dels millors exemples d'arquitectura del Quattrocento a la ciutat, situat a la Via della Vigna Nuova, núm. 18.

Història

El palau va ser construït entre 1446 i 1451 a petició del ric comerciant Giovanni Rucellai per Bernardo Rossellino, continuant el disseny que va fer Leon Battista Alberti, amic de la família. La seva façana és una obra mestra d'Alberti i va ser la primera d'una sèrie d'importants intervencions arquitectòniques encarregades pels Rucellai. Encara continua pertanyent a la família Rucellai, i entre el 1985 i el 2006 fou la seu del Museu d'Història de la Fotografia Fratelli Alinari, ara traslladat a l'Ospedale di San Paolo.

La façana

La façana d'Alberti se centra sobre una base que imita l'opus reticulatum romà. Realitzada entre el 1450 i el 1460, és formada per tres plans superposats, separats horitzontalment per cornises; la superposició de fileres de columnes amb diferents ordres té un origen clàssic, i es basa en el Colosseu: dòriques al pis inferior, jòniques al pis noble i corínties al segon pis. El palau passarà a ser un model per a totes les construccions posteriors de residències senyorials.