Mohamed Hussein Tantawi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMohamed Hussein Tantawi Soliman
محمد حسين طنطاوى

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) مُحمَّد حُسين طنطاوي Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 octubre 1935 Modifica el valor a Wikidata
El Caire (Egipte) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 setembre 2021 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
El Caire (Egipte) Modifica el valor a Wikidata
  President del consell suprem de les forces armades
11 de febrer de 2011 – 30 de juny de 2012
  Ministre de Defensa d' Egispte
En el càrrec des de 20 de maig de 1991
← Kamal Hassan Ali
Dades personals
ReligióIslam
FormacióAcadèmia Militar Egípcia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar i polític
Activitat1956 Modifica el valor a Wikidata –  2012 Modifica el valor a Wikidata
Partitcap valor Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
Rang militarmariscal de camp Modifica el valor a Wikidata
ConflicteCrisi de Suez, Guerra dels Sis Dies, Guerra del Yom Kippur, guerra del Golf, guerra civil del Iemen del Nord i Guerra de desgast Modifica el valor a Wikidata
Premis

Mohamed Hussein Tantawi (àrab: محمد حسين طنطاوى, Muḥammad Ḥussayn Ṭanṭāwī) (Kafr El-Meselha, 31 d'octubre de 1935 - 21 de setembre de 2021) va ser un militar i polític egipci que es va convertir en president interí d'Egipte l'11 de febrer de 2011. Tenia el rang de Mariscal de Camp i va servir al govern d'Egipte com a Ministre de Defensa i Producció Militar des de 1991, i va ser el comandant en cap de les Forces Armades d'Egipte.

Tantawi va rebre la seva comissió l'1 d'abril 1956 servint a la infanteria, i va participar en les guerres de 1956, 1967 i 1973. Va ocupar diverses comandàncies i va ser assignat com a agregat militar al Pakistan. Després de la destitució del tinent general Yousef Sabry Abo Taleb, Tantawi va ser nomenat com a ministre de Defensa i Producció Militar i comandant en cap de les Forces Armades d'Egipte el 20 de maig de 1991; es va convertir en el primer egipci des de 1989 amb el rang de Mariscal de Camp. En aquest període, també va participar en la Primera Guerra del Golf al costat de la coalició encapçalada pels Estats Units.

A partir de 2011, Tantawi és vist com un candidat a la presidència d'Egipte. Enmig de les protestes del 2011, Tantawi va ser ascendit a Vice Primer Ministre, mentre que conservava la cartera de Defensa, el 31 de gener de 2011.

L'11 de febrer 2011 el president Hosni Mubarak, va renunciar i va transferir la competència al Consell Suprem de les Forces Armades, dirigida per Tantawi. El Consell es pronunciarà amb el President del Tribunal Constitucional Suprem, Farouk Sultan, i pot dissoldre el Parlament d'Egipte.

Tantawi va exercir com a Comandant de la Guàrdia Presidencial i director de l'Autoritat d'Operacions de les Forces Armades.



Precedit per:
Hosni Mubàrak
President d'Egipte
Egipte

2011-2012
Succeït per:
Mohamed Mursi

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mohamed Hussein Tantawi