Diploglossus bilobatus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDiploglossus bilobatus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN203040 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaAnguidae
GènereDiploglossus
EspècieDiploglossus bilobatus Modifica el valor a Wikidata
(O’Shaughnessy, 1874)[1]
Nomenclatura
Sinònims
  • O'Shaughnessy's Galliwasp
  • Celessius Bilobatus


El Diploglossus bilobatus (O'Shaughnessy's Galliwasp, Green-sided Galliwasp, Celessius Bilobatus), conegut també com a "lagartija caimán manchada Arxivat 2016-11-17 a Wayback Machine.", és una espècie de rèptil de la família Diploglossidae i del gènere Doploglossus.

Inicialment es va identificar amb la família Anguidae però més tard, Marie-Firmin Bocourt el 1873, va determinar Diploglossidae com a família propia que comprèn tres espècies, Celestus, Diploglossus i Ophiodes.[2]

Descoberta[modifica]

Va ser descrit per primera vegada a la revista londinenca Annals and Magazine of Natural history; zoology, botany, and geology per l'assistent del departament d'Història Natural del Museu Britànic, A. W. E O’Shaughnessy, qui el va anomenar Celessius Bilobatus.[3]

Distribució Geogràfica i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie es troba a Nicaragua, Costa Rica i Panamà, concretament s'ha vist a baixes altituds fins al 1800 metres d'altitud, sobretot en zones boscoses i ocasionalment prop de zones urbanitzades a cents de metres dels boscos.

És una espècie terrestre que principalment habita en boscos i plujosos.

Descripció[modifica]

Són llangardaixos d'extremitats curtes. Els adults poden arribar a fer fins a 127 mm. La cua és gairebé el doble de llarga que la resta del cos, i el cap es presenta ample distingint-se del coll. La part dorsal és color cafè que recorre el seu cos des del morro fins a la cua. Els costats tenen un fons verd groguenc amb punts blaus. El ventre és color celest.

No té plec gular. L'obertura òptica és més petita que l'ull i no té forats femorals. La superfície dorsal del cap està cobert per plaques simètriques. La resta del cos està cobert per escames cicloides llises i brillants de la mateixa mida.

És una espècie vivípara.

Estatus de conservació[modifica]

Segons un estudi fet a Panamà a l'agost de 2007 pel "Centro de Estudios de Recursos Bióticos, Universidad de Panamá", aquesta espècie endèmica regional i amenaçada per no trobar-se dins cap àrea protegida, té un rang de distribució global i nacional a Panamà, en perill per la seva raresa.[4]

Publicacions i enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. [1] (anglès)
  2. Bocourt, M.F.. (1873) Recherches Zoologiques pour servir à l'Histoire de la Faune de l'Amérique Centrale et du Mexique. Mission Scientifique au Mexique et dans l'Amérique Centrale, Recherches zoologiques. Part 2, sect. 1. in Duméril, Bocourt & Mocquard, 1870-1909, Études sur les reptiles, vol. 2-15, p. 33-860.. 
  3. O’Shaughnessy, A.W.E. 1874. Description of a new species of lizard of the genus Celestus. Annals and Magazine of Natural History, including Zoology, Botany, and Geology (4) 14: 257-258 (text complert)
  4. «Listado de los reptiles de Panamá». Biota Panama.