Amadeu Maristany i Oliver

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmadeu Maristany i Oliver
Biografia
Naixement1877 Modifica el valor a Wikidata
el Masnou (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 març 1954 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata

Amadeu Maristany i Oliver (el Masnou, 1877Barcelona, 4 de març de 1954) fou un industrial català.

Biografia[modifica]

Era membre d'una família acomodada masnovina dedicada al comerç de vins amb terres a Vilafranca del Penedès i anteriorment al comerç d'esclaus africans a l'Amèrica del Nord i Cuba.[1] Era germà de l'industrial i polític Pere Guerau Maristany i Oliver. L'any 1900 es casà amb Maria Cleofé Vidal-Ribas Güell,[2] de la família d'en Josep Vidal-Ribas, també de coneguda tradició esclavista.[1] Membre de la Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Barcelona des de 1918, el 1938 en fou nomenat president per la Junta Tècnica de l'Estat, càrrec que ocupà fins a la seva mort. Aprofità el càrrec per a impulsar novament l'activitat de la Fira de Mostres de Barcelona, de la que també n'havia estat president, i formà part de la comissió que actuà com a mitjancera en la vaga de tramvies de 1951.

Entre altres càrrecs, fou president del Reial Club Nàutic de Barcelona, vocal de la Junta d'Obres del Port de Barcelona i de l'Instituto Nacional de Previsión.[3]

Al cementiri del Masnou, s'hi va construir un panteó, l'any 1908, obra de l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Rodrigo y Alharilla, Martín; Chaviano Pérez, Lizbeth J. Negreros y esclavos : Barcelona y la esclavitud atlántica (siglos XVI-XIX) (en castellà). Barcelona: Icaria Editorial. ISBN 978-84-9888-788-4. 
  2. «Descendents de Maria Cleofé Vidal-Ribas» (en castellà). Familia Vidal-Ribas, 2011.
  3. «El fallecimiento de don Amadeo Maristany» (en castellà). La Vanguardia Española, 04-03-1954, pàg. 13.
  4. Rico Vázquez, Miquel; Roig Lerones, Marta. L'obra arquitectònica de Bonaventura Bassegoda i Amigó a la vila del Masnou. El Masnou: Ajuntament del Masnou. Arxiu Municipal, 2016 (La Roca de Xeix núm. 30). 


Càrrecs en partits polítics i organitzacions
Precedit per:
Fèlix Escalas i Chamení
President de la Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Barcelona
19381954
Succeït per:
Fèlix Escalas i Chamení