Muhammad Husayn Bushrui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMuhammad Husayn Bushrui
Biografia
Naixement1813 Modifica el valor a Wikidata
Boshruyeh (Iran) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 febrer 1849 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Mazanderan Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolMul·là Modifica el valor a Wikidata

Muhammad Husayn Bushrui (1814 - 2 de febrer de 1849) fou un mul·là persa, primer convers al babisme, nadiu del Khorasan d'una família de mercaders.[1]

Va estudiar a Mashad, Teheran, Isfahan i Karbala on fou deixeble de Sayyid Kàzim Raixtí cap de l'escota shaykita. Mort Rashti el 1844, Bushrui se'n va anar a Kirman per escoltar al cap religiós Karim Khan Kirmani i pel camí, a Xiraz, va trobar un vell amic, Sayyid Ali Muhammad Shirazi, que va volia succeir a Rashti i es va declarar el Bab (Bab al-imam). Bushrui el va reconèixer i fou designat lloctinent (bab al-bab). El Bab va agafar el títol de kaim (1848) i el de Bab fou transferit a Bashrui. Llavors va fundar una comunitat babi a Mashad.

El juliol de 1848 va haver de fugir de Mashad per dificultats amb les autoritats i va marxar a l'Azerbaidjan amb la idea d'alliberar al Bab que havia estat empresonat allí, però foren bloquejats a la fortalesa-mausoleu de Shaykh Abu Ali al Fadl Tabarsi al Mazanderan. Allí va encoratjar la resistència i fou mort en una sortida el 2 de febrer de 1849. Els babis que no van morir es van rendir el maig.

Referències[modifica]

  1. Encyclopaedia of Islam [Enciclopèdia de l'Islam]. VII, p. 441-442. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muhammad Husayn Bushrui