Domingo de Nuix i Cabestany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDomingo de Nuix i Cabestany
Biografia
Naixements.XVII
Cervera
Mortsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Cervera?
Rector de la Universitat de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsNuix Cabestany, Domingo Nuix, D.
Activitat
OcupacióCatedràtic de Cànons i jurista

Domingo de Nuix i Cabestany (Cervera s.XVII-s.XVIII) va ser un jurista català, rector de la Universitat de Barcelona, i responsable de posar en marxa la universitat a Cervera.

Domingo de Nuix va néixer a Cervera. Catedràtic de cànons i jurista. Va ser nomenat vicerector l'any 1715[1] mentre el rector encara es troba a Barcelona i per tant és el responsable executiu de l'arrencada de la universitat a la ciutat de Cervera. Al cap de tres anys, al claustre del dia 12 de desembre de 1717[2] és escollit rector de la Universitat de Cervera, càrrec que inicia el 22 de gener de 1718. El càrrec fou abolit tan sols un mes després amb l'argument de la dualitat i la coincidència amb les funcions del càrrec de canceller. Aquesta decisió és un reflex de la tendència generalitzada de les universitats hispàniques durant el s. XVIII, a concentrar tot el poder directe i la jurisdicció en una sola figura, el canceller, que era nomenat directament pel Rei.[3] L'any 1725 exercia de jutge d'estudis.[4] Va morir al s. XVIII, possiblement a Cervera.

Referències[modifica]

  1. Rubio Borras, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1865, p. 190 [Consulta: 10 gener 2015]. 
  2. Rubio Borras, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1865, p. 202-203 [Consulta: 20 febrer 2015]. 
  3. Mateo, Pilar. Universitat a Cervera, La. Commemoració del 1714 a la UB. Barcelona: Edicions Universitat de Barcelona, 2014 [Consulta: 24 febrer 2015]. 
  4. Rubio Borras, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1865, p. 213 [Consulta: 10 gener 2015]. 

Bibliografia[modifica]

  • Mateo, Pilar. La Universitat a Cervera. Commemoració del 1714 a la UB. Barcelona. Edicions Universitat de Barcelona. 2014. Disponible a: Google books

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Josep de Rius i Falguera
Senyal de la Universitat de Barcelona
Rector de la Universitat de Cervera

1717-1718
Succeït per:
Dídac Vieta