Vés al contingut

Obelisc de Files

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaObelisc de Files

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobelisc Modifica el valor a Wikidata
Creació 118 aCInscripció
Data de descobriment o invenció1815 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de descobrimentFiles Modifica el valor a Wikidata
Propietat deWilliam Bankes (dècada del 1820–) Modifica el valor a Wikidata
Monument classificat com a grau II*
Data18 març 1955
Identificador1323828
Localització
Col·lecció
inscripció bilingüe

granit

Modifica el valor a Wikidata

L'Obelisc de Files és un dels dos trobats a Files (Alt Egipte) el 1815; subsisteix complet mentre que el seu bessó es va fracturar ja en temps antic. Poc després aquest obelisc i un gran fragment de l'altre van ser adquirits per William John Bankes i a hores d'ara encara romanen als jardins del que fou el seu palau: Kingston Lacy, a Anglaterra.

Es troben en l'obelisc dues inscripcions: una en jeroglífics egipcis i l'altra en grec antic.[1] En comparar tots dos textos, tot i no ser pas traduccions de l'un a l'altre, Bankes hi cregué reconéixer els noms Ptolemeu i Cleòpatra en caràcters jeroglífics. La seua identificació, més tard, la confirmà Thomas Young i Jean-François Champollion, i l'obelisc li va ser summament útil a Champollion per a desxifrar els jeroglífics egipcis.

Les inscripcions documenten una petició dels sacerdots egipcis de Files i la resposta favorable per part de Ptolemeu VIII Evèrgeta II i les reines Cleòpatra II i Cleòpatra III. Els textos estan datats del 118 i 117 abans de la nostra era.

Durant la dècada del 1820, Bankes va adquirir l'obelisc trobat a Files i se'l va endur a la seua mansió a Kingston Lacy (Dorset, Anglaterra). L'operació es va dur a terme amb col·laboració de l'aventurer Giovanni Belzoni. La casa ara pertany a la Fundació Nacional per a Llocs d'Interés Històric o Bellesa Natural i l'obelisc encara es troba als seus jardins.(1)

L'obelisc, pel seu caràcter bilingüe i la "traducció" metafòrica de la missió espacial Rosetta, dona nom a la missió Philae, que arribà al cometa 67P/Churiumov-Guerasimenko el 6 d'agost del 2014 i hi aterrà el 12 de novembre del 2014.[2][3]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. La inscripció grega la denominen els experts "OGI 137-139; SB 8396; Lenger, C. Ord pTol, 51 f.; A. Bern., 19".
  2. ; Morris, Steven«Missió Rosetta: La sonda Philae podria desbloquejar secrets de l'univers» (en anglés). www.theguardian.com. The Guardian i Media Ltd., 23-10-2014. [Consulta: 16 novembre 2014].
  3. «Europa fa història amb el primer aterratge en un cometa» (en anglés). www.gov.uk. UK Agència Espacial, 12-11-2014. [Consulta: 16 novembre 2014].

Vegeu també[modifica]