Llapis actiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tauleta Wacom amb estilet actiu inductiu. Les marques en la superfície indiquen l'àrea activa, que mesura 14.7×9.2 cm o 5.8×3.6 inch.

Un llapis actiu (o també estilet actiu) és un dispositiu d'entrada que inclou components electrònics i permet als usuaris poder escriure directament a la superfície de pantalla de LCD d'un dispositiu d'informàtica com un smartphone, tauleta tàctil o Ultrabook de tipus no resistiu, que no poden detectar el simple estilet digital clàssic de plàstic.[1] El mercat del llapis actiu ha estat dominat molt de temps per N-trig i Wacom, però hi ha empreses com Atmel[2] i Synaptics[3] que també han començat a oferir dissenys de llapis actiu.[4][5]

Llapis actiu vs. llapis passiu: La diferència principal entre un llapis actiu i el dispositiu d'entrada conegut com a estilet passiu ´és que encara que el darrer pot escriure directament a la pantalla, però no inclou electrònica i així no té les característiques que són úniques en un llapis actiu:49/5000: sensibilitat tàctil, botons d'entrada, etc.. Els llapissos actius moderns estan suportats sistemes operatius més moderns, inclòs els Android de Google i Microsoft Windows.[6]

Ús[modifica]

Bolígraf actiu, la pressió natural que nota

Els bolígrafs actius són típicament utilitzats per escriure notes, dibuixar damunt de la pantalla i treballar amb documents electrònics. També permeten una selecció acurada d'objectes i explorar i passar pantalles (scrolling).[7] Quan s'usen conjuntament amb un programari de reconeixement de la lletra, l'entrada manuscrita del bolígraf actiu pot ser convertida a text digital, emmagatzemar-se en un document digital, i editar-la en forma de text o emprar-la en una aplicació de dibuix.

Llapis actiu i posicional[modifica]

Els components electrònics del bolígraf actiu generen senyals sense fil que són agafats per un digitalitzador intern i transmesos al seu controlador (expressament incorporat), proporcionant dades sobre la ubicació del bolígraf, pressió i altres funcionalitats.

Les característiques addicionals permeses per l'electrònica del bolígraf actiu inclouen reconeixement del palmell (“palm rejection” en anglès, que permet desestimar les accions tàctils sobre la pantalla no desitjades) i la funció “hover”. Que permet que l'ordinador reconegui la posició del bolígraf encara que no estigui en contacte amb la pantalla, sempre que la punta estigui a prop.[8]

La majoria de bolígrafs actius presenten un o més botons de funció (p. ex. "eraser" i "correct-click") que poden ser utilitzats en lloc d'un ratolí o un teclat.

Llapis capacitiu[modifica]

Hi ha una nova generació tecnològica de llapis actiu, que és compatible amb les pantalles multitouch, de tecnologia capacitiva (dissenyades originalment per a ser activades amb el dit), que fan un traç fi a la pantalla permetent dibuixar o signar d'una manera acurada, impossible d'aconseguir amb el dit, ja que aquest tapa el punt de contacte.

Llapis capacitiu passiu

Alguns estilets capacitius típics inclouen una punta gruixuda de goma o escuma conductora provant d'imitar el dit de l'usuari, a diferència de les puntes fines (semblants a les dels bolígrafs convencionals) usades en els bolígrafs actius.

Tecnologies[modifica]

Secció llapis actiu, N-trig Duosense (pila AAAA)
Un estilet actiu Wacom

Actiu[modifica]

Els bolígrafs actius, com N-trig DuoSense Pen™, inclou components electrònics els senyals dels quals són agafats per un dispositiu mòbil és construït-dins el digitalitzador i transmès al seu controlador, proporcionant dada damunt ubicació de bolígraf, pressió, el botó prem i altra funcionalitat.

Posicional[modifica]

Els llapis posicionals utilitzen una facilitat per detectar la ubicació de la punta durant escriure. Alguns models es poden trobar en tauletes gràfiques fetes populars per Wacom, i a les Tauletes tàctils que utilitzen la tecnologia Wacom Penabled™ .

Capacitiu compatibles multitouch[modifica]

Els llapissos compatibles multitouch utilitzen una facilitar que la pantalla detecti la ubicació de la punta durant l'escriptura. Són compatibles amb la majoria de smartphones i tauletes capacitives-multitouch com els iPhone, iPad, Samsung, LG, etc..

Llista de productes[modifica]

Fabricant Producte Compatibilitat

multitouch

Comentaris
Synaptics Digital Stylus n
N-trig DuoSense Pen n Estilet actiu que es combina amb una gamma ampla de dispositius tàctils de Microsoft, Sony, Asus, Acer, HTC i altres
Wacom Penabled n Estilet actiu per dibuixar sobre tauleta compatible Wacom
Adonit Jot Dash s
Adonit Digital Pen s
MoKo Active Stylus s

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hughes, Andrew. «Active Pen Input and the Android Input Framework». California Polytech State University.
  2. Takahashi, Dean. «New Sensors Could Lower the Cost of Touchscreen Pens – and Make Them as Good as Pen and Paper», gener 7, 2014. [Consulta: febrer 28, 2014].
  3. Gasior, Geoff. «Synaptics Intros Pressure-Sensitive Stylus Tech for Win8.1», octubre 17, 2013. [Consulta: febrer 28, 2014].
  4. Cooper, Andrew. «N-trig Release Teases that Fujitsu's Stylistic Q702 will Come with Active Pen Support», setembre 12, 2013. [Consulta: febrer 28, 2014].
  5. Kendrick, James. «Wacom Digitizer for Smartphones Arxivat 2014-08-28 a Wayback Machine.», setembre 28, 2004. [Consulta: febrer 28, 2014].
  6. «Android Getting Native Active Pen Support in Ice Cream Sandwich». Notebooks.com Inc., octubre 21, 2011. [Consulta: gener 6, 2014].
  7. Linenberger, Michael. «The Importance of an Active Digitizer Pen», octubre 16, 2013. [Consulta: gener 6, 2014].
  8. {{{títol}}}. ISBN 978-0-470-40237-5

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llapis actiu