Espelt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaEspelt
Tipuspica Modifica el valor a Wikidata
Homes armats amb espelts durant una cacera. Tapís del segle XV, Bèlgica

L'espelt és una mena de llança amb un ast, d'un metre i mig de llargada, adornada, per la punta, amb un ferro ample, gruixut i punxegut, i que s'utilitza especialment per a la caça major (caça de senglars i altres animals grossos).

A l'edat mitjana, el ferro tenia la forma d'una fulla de sàlvia i la dolla portava una barra de ferro transversal, anomenada creu, a la qual s'unia per una cadeneta.

Ferro d'espelt de caça amb aleta de Frederic IV d'Àustria c. 1430, 42 cm de llarg.

Un dels seus derivats és la llança porquera.

Etimologia[modifica]

El mot espelt prové del germànic speut i spitis que designen una asta de llança, un ast de rostir, i objectes semblants, o del llatí spiculum, 'punta', com 'eix', d'axiculus (occità esp(i)eut, espiaut ; francès épieu; italià spiedo ; portuguès espeto ; castellà espiche, danès spyd; suec spiut).

Bibliografia[modifica]

  • L'espelt: origen i evolució, Josep-Vicenç Mestre i Casanova
  • Almond, Richard (2003), Medieval Hunting, Sutton, ISBN 0-7509-2162-5.
  • Bauer, Matthias Johannes (2009), Langes Schwert und Schweinespieß. Die Fechthandschrift aus den verschütteten Beständen des Historischen Archivs der Stadt Köln, Graz, Akademische Druck und Verlagsanstalt ADEVA.
  • Blackmore, Howard (2003), Hunting Weapons form the Middle Ages to the Twentieth Century, Deure, ISBN 0486409619.
  • Norman, A.V.B. (1982) [i] Wilson, G.M., Treasures from the Tower of London : Arms and Armour, Londres, ISBN 0-946009-01-5
  • Scheggi, Màxim (1999), La Bestia Nera: Caccia al Cinghiale fra Mito, Storia e Attualità, Sesto Fiorentino, Editoriale Olimpia, ISBN 88-253-7904-8.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espelt