Esponja de bany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Esponja de bany feta d'un animal porífer

Les esponges de bany serveixen per a la higiene personal i poden estar fetes de materials naturals (animals o vegetals) o de materials sintètics.

De manera més general les esponges serveixen per netejar superfícies impermeables. Són especialment adequades per absorbir aigua o solucions basades en l'aigua.

Materials[modifica]

Normalment les esponges estan fetes de fibres de cel·lulosa de la fusta o de polímers de plàstic en forma d'escuma. Algunes esponges naturals, que ja eren usades a la Grècia Antiga,[1] encara es troben a la venda, la majoria d'aquestes es fan servir d'esponges de bany pel cos i la cara, amb finalitat decorativa o per pintar amb la tècnica de l'esponja.

Hi ha altres tres categories d'esponges sintètiques: les de polièter de baixa densitat (esponges no absorbents), PVA (material molt dens, molt absorbent, sense porus visibles) i de polièster.

Bacteris en l'esponja[modifica]

Bacteris d'una esponja de cuina.

Les esponges de cel·lulosa poden hostatjar i fer créixer bacteris o fongs perillosos, especialment quan l'esponja es conserva humida després d'usar-la. Per això algunes esponges estan tractades amb substàncies antimicrobianes. Per matar els bacteris dins una esponja es poden deixar en remull en aigua neta i després posar-les a la temperatura alta del microones durant uns dos minuts.[2]

Existeix una esponja per netejar els insectes esclafats en el parabrises dels vehicles (bug sponge).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ecología de las esponjas» (en castellà). AsturnaturaDB. Arxivat de l'original el 2014-03-03. [Consulta: 17 desembre 2013].
  2. «Microwave Oven Can Sterilize Sponges, Scrub Pads» (en anglès). Science Daily. Universitat de Florida, 22-01-2007. [Consulta: 17 desembre 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esponja de bany