Estar o no estar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEstar o no estar
Fitxa
DireccióMarcelo González
Protagonistes
ProduccióEduardo J. Villarreal
GuióMarcelo González
MúsicaOsvaldo Montes compositor Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJerónimo Rodríguez Garcia
MuntatgeRoberto Bolado
ProductoraCinetzin Films
Producciones Café del Mar
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena2016 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt2996710 Filmaffinity: 623043 Rottentomatoes: m/estar_o_no_estar Letterboxd: estar-o-no-estar Allmovie: v627213 TMDB.org: 317945 Modifica el valor a Wikidata

Estar o no estar una pel·lícula mexicana dramàtica del 2015, dirigida per Marcelo González. La pel·lícula és protagonitzada per Flavio Medina i Aislinn Derbez i es va rodar a Tlacotalpan, Veracruz i Xalapa-Enríquez a l'estat mexicà de Veracruz. A la pel·lícula, Augusto (Medina) és un home solter de quaranta-sis anys que es trasllada a una altra ciutat després del pas de la seva mare. Coneix a Nástenska (Derbi) i s’enamora d’ella. La pel·lícula és el primer llargmetratge de González i va rebre sis nominacions als premis Diosas de Plata del 2017 i va guanyar a la millor actriu de repartiment (Tiaré Scanda) i a la millor fotografia (Jerónimo Rodríguez García).[1][2]

Sinopsi[modifica]

Augusto (Flavio Medina) és un home solter de quaranta-sis anys que va decidir mudar-se de la seva ciutat natal Xalapa-Enríquez a Tlacotalpan després de la mort de la seva mare. Lloga una habitació en una pensió i coneix una veïna anomenada Ludivina (Tiaré Scanda) que es fa amiga seva. Quan està sol a l’habitació, el fantasma de la seva mare (Patricia Reyes Spíndola) apareix al seu mirall i el renya contínuament.

Coneix a Nástenska (Aislinn Derbez), una cambrera d’un restaurant local regentat per la seva padrina (Angélica Aragón), i s’enamora d’ella. Es fan amics i ella el convida a veure com interpreta Roxanne a l'obra Cyrano de Bergerac en un teatre local de Veracruz; la mateixa nit que celebra el seu aniversari i després d’un sopar, caminen per una platja i acaben fent l'amor.

L'endemà, Mauricio (Gonzalo García Vivanco), el xicot de Nástenska, torna a la ciutat després de passar un any en un vaixell i ella decideix fugir amb ell. Augusto cau en depressió després de la seva sortida i Ludivina aprofita per consolar-lo i tenen relacions sexuals. El matí següent, Augusto li diu a Ludivina que no es pot casar amb ella, i ella respon que no es vol casar i li revela el seu passat com a prostituta.

Pocs mesos després, Nástenska torna a Tlacotalpan i troba a Augusto treballant al restaurant on treballava abans i ell descobreix que està embarassada, mantenen una conversa i li confirma el seu retorn a Espanya amb Mauricio tot i no tenir la vida feliç que sempre va voler. Ludivina se'n va el cap de setmana i, en tornar, descobreix el cadàver d'Augusto a la seva habitació; Augusto va morir en menjar conserves caducades. El fantasma d’Augusto es veu feliç mentre les seves cendres són abocades al mar per Nástenska.

Repartiment[modifica]

Nominacions i premis[modifica]

A la 46a edició de les Diosas de Plata va tenis sis nominacions i dos premis:[3][4]

Any Premi Categoria Nominat Resultat Ref
2017 Marcelo González Millor opera prima Nominat
Flavio Medina Millor actor Nominat
Aislinn Derbez Millor actriu Nominat
Tiaré Scanda Millor coactuació femenina Guanyador
Patricia Reyes Spíndola millor actriu de quadre Nominat
Jeronimo Rodriguez Garcia Millor fotografia Guanyador

Referències[modifica]

  1. Marcelo González escribe y dirige su ópera prima 'Estar o no estar', ecartelera, 9 de novembre de 2016
  2. El mexicano Marcelo González funde en "Estar o no estar" a Unamuno y Dostoyevski[Enllaç no actiu], abcguionistas, 4 de setembre de 2015
  3. «2017 — XLVI Entrega de las Diosas de Plata» (en spanish). Periodistas Cinematográficos de México [Consulta: 31 març 2017].
  4. «Còpia arxivada» (en spanish). Instituto Mexicano de Cinematografía, 26-04-2017 [Consulta: de maig 6, 2021]. Arxivat 29 April 2017[Date mismatch] a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el d’abril 29, 2017. [Consulta: de maig 6, 2021].

Enllaços externs[modifica]