Estigmèrgia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Estigmergia)

Estigmèrgiao estimèrgia és un terme significa col·laboració a través del medi físic. Dins de sistemes descentralitzats, tals com les colònies de formigues, els diferents components col·laboren a través de pautes o fites deixades en el medi: feromones, acumulació d'objectes o qualsevol altre tipus de canvi físic, com la temperatura. El concepte d'estigmèrgia va ser introduït per Pierre-Paul Grassé, un estudiós de les formigues, per explicar com s'aconseguien realitzar les tasques en grups d'insectes socials sense necessitat de planificació ni d'un poder central. Actualment, ha estat pres i estès a una sèrie d'algorismes que formen part de la intel·ligència artificial; en general, aquests algorismes es denominen ACO o d'optimització per colònia de formigues.

Les accions produïdes en un sistema d'estigmèrgia, sigui natural o artificial, provoquen accions consecutives per part dels mateixos agents o d'altres diferents[1] de manera que es produeix una coordinació indirecta que permet assolir fites complexes. És per tant un dels trets claus de la intel·ligència d'eixam, ja que permet que emergeixi un resultat força més sofisticat que la suma de les parts o individus i la col·laboració directa entre ells. Això explica l'èxit de projectes com la Viquipèdia.[2]

Referències[modifica]

  1. Lewis, Ted G. (June 12, 2012). "Cognitive stigmergy: A study of emergence in small-group social networks". Cognitive Systems Research. 21: 7–21.
  2. <Heylighen F. (2007). Why is Open Access Development so Successful? Stigmergic organization and the economics of information, dins: B. Lutterbeck, M. Baerwolff & R. A. Gehring (eds.), Open Source Jahrbuch 2007, Lehmanns Media, 2007, p. 165-180.

Enllaços externs[modifica]