Intel·ligència d'eixam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La intel·ligència d'eixam o la intel·ligència col·lectiva és una forma d'intel·ligència que s'observa al comportament d'eixams d'insectes: per separat, no són particularment intel·ligents, però junts poden realitzar tasques complicades com es poden observar a les colònies de formigues i els ruscs.[1] Fora de l'entomologia, la intel·ligència d'eixam s'observa també en l'alineament d'aus en vol, en el comportament de ramats, en el creixement de bacteris, en el comportament d'un banc de peixos o en manifestacions humanes.[2] Les interaccions locals entre els agents condueixen a l'emergència d'un comportament complex: es comporten com si obeïssin a un ordre, però en la realitat no hi ha cap ordre, cap comandant.[3] Fenòmens semblants s'observen a la internet.[4]

Els erudits de la intel·ligència artificial estudien com podrien introduir intel·ligència col·lectiva en fenòmens caòtics com ara per exemple al trànsit al qual els diferents vehicles per separat no són gaire intel·ligents i fan coses irracionals com a cues i embussaments. S'espera poder millorar el comportament col·lectiu de sistemes descentralitzats i autoorganitzats. L'aplicació dels principis d'eixams als robots és anomenat robòtica d'eixams.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Eric Bonabeau, Marco Dorigo i Guy Theraulaz, Swarm intelligence : from natural to artificial systems (anglès), Santa Fe Institute Studies in the Sciences of Complexity, Oxford, Oxford University Press, 1999, 320 pàgines, ISBN 9780198030157 (en català: Intel·ligència d'eixam: de sistemes naturals a sistemes artificials)

Referències[modifica]

  1. «Intel·ligència d'eixam i transport», Interempresas.net, 15 de maig de 2012
  2. Joan T. Matamalas i Llodrà, Estudi comparatiu de l'algorisme basat en unca colònia artificial d'abelles, Universitat Oberta de Catalunya, s.d.
  3. «Els eixams: la intel·ligència de les masses», TV3, 29 de maig de 2013
  4. Karl Olsberg, El sistema, Volum 891 de Col·lecció clàssica, traducció d'Alícia Mirall, Barcelona, Columna, 2011, pàgina 204, ISBN 9788466414005