Estruç

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Estruç
(Miocè mitjà – recent)
Struthio camelus massaicus
Struthio camelus massaicus
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Aves
Ordre: Struthioniformes
Família: Struthionidae
Gènere: Struthio
Espècie: S. camelus
Nom binomial
Struthio camelus
Linnaeus (1758)
Distribució dels estruços salvatges
Distribució dels estruços salvatges
Ou d'estruç

L'estruç (Struthio camelus) és l'ocell vivent més gran. Fa fins a 2,5 metres d'alçada; no pot volar i, en opinió de molts autors, és l'únic membre supervivent de la família dels estrutiònids i del seu gènere, Struthio.

Altres membres dels estrutioniformes són els nyandús, els emús, els casuaris, els kiwis i l'ocell més gran que mai ha existit, Aepyornis, actualment extint. Els estruços tenen el coll i les cames molt llargs i poden córrer fins a 65 km/h.

Els estruços es troben, de manera natural, a les sabanes i als semideserts d'Àfrica, tant al nord com al sud de la zona tropical boscosa.

Les seves plomes no li serveixen per a volar, però varen ser molt populars com a ornaments per als capells de les dames, i similars. Els estruços són prou grossos perquè un humà petit els pugui cavalcar i han estat usats en certs llocs del nord d'Àfrica i Aràbia com a animals de curses.

Es crien per a carn en molts països, fins i tot en climes tan freds com el de Finlàndia. El gust de la carn d'estruç s'assembla al de la vedella.

En la mitologia popular, l'estruç és famós per amagar el cap dins l'arena al primer senyal de perill. No s'han registrat observacions d'aquest comportament, encara que se sap que els ocells posen el cap i el coll en terra per parèixer més poca cosa quan s'acosta un predador. Quan se senten amenaçats, els estruços poden arribar a ferir greument, amb coces de les seves poderoses potes, als seus atacants.

Els estruços nien comunitàriament. Un cert nombre de femelles ponen els ous dins el mateix nieró, on són covats per la femella dominant, durant el dia, i pel mascle, durant la nit. Els ous d'estruç són els més grossos d'entre tots els ous.

Subespècies[modifica | modifica el codi]

Els estruços es divideixen en cinc subespècies, les quals són:

  • S. c. australis, de Sud-àfrica, anomenat estruç meridional. Es troba al sud dels rius Zambezi i Cunene. Es crià un cop a l'altiplà subdesèrtic de Karoo, a la província del Cap.
  • S. c. camelus, d'Àfrica del Nord, anomenat estruç d'Àfrica del Nord o estruç de coll vermell. És la subespècie més estesa, i es troba des d'Etiòpia i Sudan, a l'est, a Senegal i Mauritània, a l'oest, i com a mínim en temps anteriors a Egipte i Marroc. N'és la subespècie més gran; fa fins a 2,74 metres d'alçada i 154 quilograms. El coll presenta un color vermellenc i el plomatge varia segons el sexe; els mascles el tenen blanc i negre, mentre que les femelles el tenen gris.
  • S. c. massaicus, d'Àfrica oriental, anomenat estruç massai. Té algunes plomes petites al cap, i el coll i les cuixes són de color taronja brillant. Durant l'època d'aparellament, el coll i les cuixes del mascle es tornen brillants. El seu territori està limitat al sud de Kenya, l'est de Tanzània i Etiòpia i parts meridionals de Somàlia.
  • S. c. syriacus, d'Orient Mitjà, anomenat estruç aràbic o estruç d'Orient Mitjà. Va ser una subespècie molt comuna a la península Aràbiga, Síria i Iraq, però s'extingí el 1966.
  • S. c. molybdophanes, d'Etiòpia meridional, el nord-est de Kenya i Somàlia, anomenat estruç somali. El coll i les cuixes són d'un color entre gris i blau, i durant l'època d'aparellament, el coll i les cuixes del mascle esdevenen blau brillant. Les femelles són més marrons que les femelles d'altres subespècies. Generalment viuen sols o en parella. El seu territori coincideix amb el del S. c. massaicus al nord-est de Kenya.

Les anàlisis indiquen que l'estruç somali es podria considerar una espècie independent (Struthio molybdophanes), emperò la majoria d'experts no ho fan pas. El projecte "The Tree of Life" i "Avibase" el reconeixen com a una espècie diferent de l'estruç, però la "IOC" i "Birdlife" tampoc el reconeixen com a espècie. Des del 2008, Birdlife.com està revisant la divisió proposada.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]