Estràngol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocEstràngol
Tella en el moment de ferir el rebatell i fer caure les monedes en el joc de l'Estràngol Modifica el valor a Wikidata
Tipusjoc Modifica el valor a Wikidata
OrigenSon Macià Modifica el valor a Wikidata
Les telles de metall que s'usen actualment solen tenir aquestes mides aproximades. Així i tot, les telles dels diferents jugadors varien molt en quant a pes, mida i forma
Rebatell amb les monedes de cada participant col·locades a damunt, formant piles

L'Estràngol o joc de tella[1] és un joc popular ancestral del poble de Son Macià,[2] a Mallorca. Es juga individualment i es fan servir dues pedres, monedes i una tella. Té molt d'èxit entre els habitants d'aquest indret i cada any són més les persones que hi juguen.

L'objectiu principal del joc és el de intentar fer caure monedes col·locades damunt d'una pedra, fent servir un tros de metall anomenat “tella”. Les monedes es guanyen quan cauen més a prop de la tella que de la pedra.[cal citació] Originàriament es practicava sobre esplanades polsoses fent servir pedres planes o soles de sabata com a “tella”.[3]

El Campionat Mundial d'Estràngol se celebra anualment al poble de Son Macià, en el context de les festes d'estiu.[4] Normalment consta d'uns 30 participants que competeixen en semifinals i els 10 millors es disputen el títol en la final.

Referències[modifica]

  1. «Estràngol». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Comissió de festes de Son Macià». [Consulta: 26 agost 2019].
  3. «Son Macià preserva el joc de l'estràngol», 14-08-2011. Arxivat de l'original el 2019-08-26. [Consulta: 26 agost 2019].
  4. «Estràngol, la alternativa a Río» (en castellà), 10-08-2016. [Consulta: 26 agost 2019].

Enllaços externs[modifica]