Euphorbia ingens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEuphorbia ingens Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN146212515 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaEuphorbiaceae
TribuEuphorbieae
GènereEuphorbia
EspècieEuphorbia ingens Modifica el valor a Wikidata
E.Mey. ex Boiss.
Nomenclatura
ExautorE.Mey. Modifica el valor a Wikidata
Detall de les branques

Euphorbia ingens és una espècie fanerògama suculenta pertanyent a la família de les euforbiàcies. És endèmica de les regions tropicals del sud d'Àfrica.[1] Es troba a una altitud de 10-1.600 m, tant a boscos caducifolis de la vall del Rift com a zones rocoses als voltants de camps de cultiu o en sòls sorrencs sense gaire vegetació, als turons rocosos, monticles de tèrmits i també a argiles al·luvials.

Es tracta d'un arbre que pot arribar a mesurar fins a 15 m d'alçada, i és autènticament xerofític, ja que les seves fulles són molt reduïdes, rudimentàries i curtes, adoptant les tiges la funció fotosintètica, que és també on s'emmagatzema el líquid. Les espines hi apareixen en parelles al llarg de les costes que fan les tiges. Té un tronc curt principal ramificat lliurement inicialment molt baix, el que dona lloc, generalment, a la forma de canelobre de la corona individual de les branques. Produeix flors grogues i verdes a la part més alta de les branques durant la tardor i hivern. El fruit és el típic de les eufòrbies: rodó, trilobulat, una càpsula que es torna vermella o púrpura quan madura.[2] A la seva maduresa és un arbre molt ramificat i de grans dimensions, essent una característica dominant del paisaje.

Les branques s'utilitzen com a verí per a peixos al sud d'Àfrica i Zimbàbue. La fusta del tronc principal és lleugera i resistent, essent utilitzada per a fer portes, taulons i vaixells. També és fàcil de cultivar.

Aquesta espècie és propera a Euphorbia candelabrum.[2]

Taxonomia[modifica]

Euphorbia ingens va ser descrita per E.Mey. ex Boiss. i publicada a Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis 15(2): 87. 1862.[3]

Etimologia[modifica]

Sinonímia[modifica]

  • Euphorbia similis A. Berger[6]

Referències[modifica]

  1. Dades a Kew
  2. 2,0 2,1 «Euphorbia ingens». Conservatorio y Jardín Botánico de Ginebra: Flora africana. [Consulta: 5 juliol 2012].
  3. «Euphorbia ingens». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 5 juliol 2012].
  4. (Spec. Pl. [ed. 1]: 450)
  5. « ingens» a Epítetos Botánicos.
  6. «Euphorbia ingens» a EOL. Data consulta: 09 de gener de 2014.

Bibliografia[modifica]

  1. Gibbs Russell, G. E., W. G. Welman, E. Reitief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. v. Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).