Eurodistricte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un eurodistricte és una mancomunitat tranfronterera establerta per diferents administracions o entitats d'ambdues bandes d'una frontera amb l'objectiu de cooperar en objectius comuns.

De fet, no hi ha cap definició formal de l'eurodistricte. Cada un d'ells disposa d'una personalitat jurídica particular i està compost per una tipologia diferent de membres, que pot anar des d'ajuntaments, consells comarcals, comtats o diputacions fins a organismes semipúblics com associacions de municipis, consorcis de gestió de parcs naturals, etc.

Pel que fa a la personalitat jurídica, alguns es van constituir a través d'un simple acord-marc entre administracions, amb reunions i planificacions bipartites o tripartites gairebé sense formalització. Altres, en canvi, han optat per institucionalitzar-se com a AECT, sobretot des que el Parlament Europeu i el Consell Europeu van aprovar el Reglament (CE) núm.1082/2006, del 5/7/2006, creant aquesta fórmula jurídica per a afavorir la cooperació transfronterera.[1]

Països Catalans: l'Espai Català Transfronterer[modifica]

L'Espai Català Transfronterer és un Eurodistricte creat el 2006 per part de la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals i que també compta com a membres adherents la totalitat de consells comarcals de la demarcació de Girona, alguns ajuntaments i mancomunitats de municipis de les dues bandes de la frontera, i alguns altres organismes i entitats.

Comprèn tot el territori de la demarcació de Girona, per la part sud, i del departament dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord), per la part nord.

Altres Eurodistrictes[modifica]

Altres Eurodistrictes equivalents al de l'Espai Català Transfronterer són:[2]

Eurodistricte Països Web oficial
Eurociutat basca Baiona – Sant Sebastià Euskadi nord i sud https://www.eurocite.org
Eurodistricte Estrasburg Ortenau França i Alemanya http://www.eurodistrict.eu Arxivat 2008-09-16 a Wayback Machine.
Eurodistricte Regio Pamina Alemanya i França https://www.eurodistrict-pamina.eu
Eurodistricte Saar – Moselle Alemanya i França http://www.saarmoselle.org
Eurodistrict Freiburg – Centre et Sud Alsace Alemanya i França https://www.eurodistrict-freiburg-alsace.eu
Eurodistricte Trinacional de Bâle Suïssa, Alemanya i França https://www.eurodistrictbasel.eu/fr/home.html
Eurometròpoli Lille – Kortrijk – Tournai França, Flandes i Valònia https://eurometropolis.eu/fr/

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]