Fàbrica Tauler

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fàbrica Tauler
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Construcció1893 Modifica el valor a Wikidata
Construït perRemigi Tauler i Mauri
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
arquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
 Palamós (Baix Empordà)
LocalitzacióC. Enric Vincke, 9
Map
 41° 50′ 58″ N, 3° 07′ 30″ E / 41.849403°N,3.124953°E / 41.849403; 3.124953
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC7170 Modifica el valor a Wikidata

La fàbrica Tauler és un edifici de Palamós (Baix Empordà) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una fàbrica de planta rectangular, de dos pisos i torratxa a l'angle. A la façana del carrer President Macià s'ha transformat una part de la planta baixa i avui hi ha un comerç. Al segon pis, separat per una cornisa, hi ha 3 finestres, una porta amb barana de ferro, 3 finestres iguals a les primeres i dues més sota la torratxa, totes d'arc de mig punt. Com a remat hi ha un ràfec sostingut per mènsules i el terrat. La façana oposada, carrer Santa Bàrbara, presenta un segon pis dividit per 4 pilastres en 4 cossos. Els dos laterals tenen 2 finestres d'arc de mig punt cada un i als centrals tenen una motllura en forma el·líptica que els emmarca. La torratxa de planta quadrada té 3 finestres per banda i al capdamunt el rètol "R. TAULER" de rajola vidriada blava. Cada costat està rematat per un frontó i a sobre s'aixeca un cos més petit quadrat coronat per una piràmide de rajola vidriada.[1]

Història[modifica]

La fàbrica fou bastida per iniciativa de l'empresari Remigi Tauler i Mauri el 1893 [2] en el moment en què Palamós coneixia la puixança de la indústria suro-tapera, i tres anys més tard s'hi establí, també, la residència del propietari.[1]

L'any 2021, l'edifici va ser reformat a allotjament turístic.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fàbrica Tauler
  1. 1,0 1,1 «Fàbrica Tauler». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2015].
  2. «Rehabilitaran l'antiga fàbrica Tauler catorze anys després [entrevista a Josep Buxeda, regidor d'Urbanisme]». Ràdio Palamós, 17-10-2008.