Fèlix de Nantes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFèlix de Nantes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementFelix
512 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bourges Modifica el valor a Wikidata
Mort8 juny 582 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Nantes Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprelat Modifica el valor a Wikidata
bisbe
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat6 de gener
IconografiaRobes de bisbe

Fèlix de Nantes (Bourges o Loira Atlàntic, 512 - Nantes, Loira Atlàntic, País del Loira, 6 de gener de 584) fou bisbe de Nantes. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Fèlix havia nascut en una família noble d'Aquitània, potser a Bourges o a la costa prop de Bretanya. Ben educat, va destacar per la seva virtut i eloqüència, i pel seu coneixement del grec; poeta i orador, Venanci Fortunat diu que havia escrit un panegíric en vers dedicat a la reina Radegunda. Casat, fou cridat per succeir Evemer, el bisbe de Nantes al final de 549, quan tenia 37 anys.

Va reformar la disciplina de la diòcesi i assistí als concilis de París (557 i 573) i Tours (566). Molt caritatiu, va treballar per resoldre les necessitats dels més pobres. Portà a terme el projecte del bisbe anterior i edificà una catedral dintre els murs de la ciutat: Venanci Fortunat en diu que tenia tres naus amb una cúpula al transsepte, i decorada amb mosaics i escultures.

Va intercedir per acabar amb alguns conflictes provocats per les lluites entre Guerec I i II, comtes britons de Vannes, i les autoritats de la Bretanya i Khilperic I. El bisbe va morir el 584, als 70 anys.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fèlix de Nantes