Bourges

Plantilla:Infotaula geografia políticaBourges
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 47° 05′ 01″ N, 2° 23′ 44″ E / 47.0836°N,2.3956°E / 47.0836; 2.3956
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióCentre-Vall del Loira
DepartamentCher Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població63.702 (2021) Modifica el valor a Wikidata (926,71 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticaàrea de concentració metropolitana de Bourges
unitat urbana de Bourges Modifica el valor a Wikidata
Superfície68,74 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perYèvre, Auron i Moulon Modifica el valor a Wikidata
Altitud153 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
PatrociniAustregesil de Bourges Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Batle Modifica el valor a WikidataYann Galut (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal18000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webville-bourges.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: mairie.bourges Instagram: villedebourges Modifica el valor a Wikidata


Bourges, antigament coneguda com a Borges o Borges de Berric, és un municipi francès, situat al departament de Cher i a la regió de Centre - Vall del Loira. L'any 2006 tenia 72.800 habitants. Se situat tota vora el Yèvre, a alguns quilòmetres del «centre exacte de França», en ple Berric.

Història[modifica]

Bourges deu el seu nom al poble gal dels bituriges cubes. En l'Antiguitat, es deia Avaricum (el nom celta que era Avaricon). Durant la Guerra de les Gàl·lies, fou assetjada per Juli Cèsar el 52 aC durant la revolta de Vercingetorix, i presa per assalt i els seus habitants foren massacrats.[1] A qualsevol altre lloc de la Gàl·lia, Vercingetorix havia establert la política de terra cremada. Cap ciutat, cap granja no podia servir de proveïment a les legions romanes. Però els habitants d'Avaric li van suplicar de perdonar la ciutat, posant per endavant la seguretat de la seva ciutat, fortament protegida per verdaderes defenses naturals (els famosos aiguamolls), i per una poderosa muralla al sud. Cèsar aconseguí sotmetre la ciutat per la fam, i rebutjant l'exèrcit de socors de Vercingetorix. Dels 40.000 habitants tancats als seus murs, només se'n van escapar 800.

A l'edat mitjana, Bourges va ser el cap de districte d'un vescomtat fins al segle xiv. Va ser la capital de l'efímer ducat de Berry. El delfí, futur Carles el Victoriós, que havia trobat refugi a Bourges va ser qualificat de «petit rei de Bourges» durant la Guerra dels Cent Anys. El seu fill Lluís el Prudent va néixer a Bourges, el 1423. Carles VII hi promulga la Pragmàtica Sanció el 1438.

La ciutat és molt coneguda per haver estat, en el transcurs de l'edat mitjana, una de les capitals europees de l'alquímia. Nombrosos edificis situats al centre de la ciutat recorden aquest ric passat per les seves ornamentacions, les seves escultures. Jacques Coeur, banquer, és un dels seus il·lustres habitants, pretor del rei, hauria participat en l'aventura de l'alquímia.

Bourges és igualment la seu d'un arquebisbat, del qual en depenen les diòcesis d'Albi, de Cahors, de Clarmont-Ferrand, de Mende, del Puy, de Rodés, de Saint-Flour i de Tulle.

Els quatre «membres de la magistratura de treball» que governen la ciutat són reemplaçats el 1474 per un alcalde i 12 regidors.

Llocs d'interès[modifica]

Personatges il·lustres[modifica]

Referències[modifica]