De bello gallico

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de llibreDe bello gallico
Siege-alesia-vercingetorix-jules-cesar.jpg
Tipus llibre
Autor Aule Hirti
Llengua llatí
Tema Guerra de les Gàl·lies
Gènere history book
Edicions Q21163096
Modifica dades a Wikidata
Edició del 1783

De bello gallico (Sobre la guerra de les Gàl·lies) és l'escrit més conegut de Juli Cèsar on narra la conquesta de la Gàl·lia dels anys 58 aC al 51 aC i les expedicions a Britània. També és conegut com a Comentarii de bello gallico, ja que comentarii és el nom que rebien les memòries oficials. Probablement el nom original era C. Iulii Caesaris commentarii rerum gestarum.

Es considerava durant la seva vida que Cèsar era un dels oradors millors i els autors de prosa a Roma, fins i tot Ciceró, parlaven altament de la retòrica de Cèsar i també del seu estil. Entre els seus treballs eren famosos la seva oració funeral per a la seva tia paternal Julia (La vídua de Mari) i el seu Anticato, un document escrit per ennegrir la reputació de Cató i respondre al Cató commemoratiu de Ciceró. Malauradament, la majoria de les seves obres i discursos s'han perdut. Els més famosos dels seus treballs que sobreviuen són:

  • El Commentarii de Bello Gallico (Comentaris de la Guerra de la Gàl·lia), campanyes a Gàl·lia i Britània durant el seu mandat com procònsol; i
  • El Commentarii de Bello Civile (Comentaris a la Guerra Civil), esdeveniments de la Guerra Civil fins immediatament després de la mort de Pompeu a Egipte.

Altres obres històricament atribuïdes a Caesar, l'autoria del qual és dubtada, són:

  • De Bello Hispaniensis (Sobre la Guerra Hispànica), campanyes a Hispània;
  • De Bello Africo (Sobre la Guerra Africana), campanyes a Àfrica del Nord; i
  • De Bello Alexandrino (Sobre la Guerra Alexandrina), campanya a Alexandria.

Aquestes narratives, aparentment simples i directes en l'estil -al punt que els Commentarii de Cèsar són comunament estudiats per estudiants de llatí de primer i segon curs- són els anuncis de fet altament sofisticats de la seva agenda política, més especialment per als lectors de cultura mitjana d'aristòcrates menors a Roma, Itàlia, i les províncies.