Fórmula de Friis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La fórmula de Friis, que rep el nom de l'enginyer electrònic danès-estatunidenc Harald T. Friis, es refereix a qualsevol de les dues fórmules utilitzades en enginyeria de telecomunicació per calcular la relació senyal-soroll d'un sistema consistent en múltiples etapes de guany i atenuació. Una fa referència al factor de soroll i l'altra al guany directiu de l'antena.

Fórmula de Friis per al factor de soroll[modifica]

La fórmula de Friis s'utilitza per calcular el factor de soroll total d'un sistema format per diferents etapes en sèrie, cadascuna amb les seves respectives pèrdues i el seu factor de soroll. El factor de soroll total pot ser usat posteriorment per calcular la figura de guany total. El factor de soroll es calcula mitjançant la fórmula següent:

on i són el factor de soroll i el guany en potència disponible, respectivament, de l'enèsima etapa. Noti's que les magnituds estan expressades com a raons (en lineal), no amb decibels (en logarítmic).

on és el factor de soroll total de les etapes subsegüents. D'acord amb l'equació, la figura de soroll total, , és dominada per la figura de soroll de l'amplificador de baix soroll, , si el guany és suficientment alt.

Fórmula de Friis per a la temperatura de soroll[modifica]

La fórmula de Friis pot ser igualment expressada en termes de temperatura de soroll:

Aquesta fórmula s'utilitza en la combinació de filtres passaalt i passabaix per obtenir un guany directiu òptim en les antenes Yagi.

Bibliografia[modifica]

  • J.D. Kraus, Radio Astronomy, McGraw-Hill, 1966.

Enllaços externs[modifica]