Führer

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Führer [/'fyːʀɐ/] és la paraula en alemany corresponent a "líder" (Der Führer, el líder o guia). Contràriament a la creença popular, no és sinònim de dictador i s'usa comunament a Alemanya per a referir-se a líders de qualsevol tipus en qualsevol àrea. El seu significat en el cas d'Adolf Hitler és el de Guia del Poble Alemany espiritual i políticament, fregant així quasi el paganisme.

Quan s'usa fora de l'idioma alemany és generalment per a referir-se a Hitler, màxima autoritat de l'Alemanya Nazi. Aquest títol el va escollir ell mateix després que a Alemanya s'establís el "Führerprinzip", el Principi del Lideratge, segons el qual el Líder era l'únic responsable que concentrava tots els poders en la seua persona, encarnant l'Estat i sent el cap del partit únic, en aquest cas el Partit Nazi. Hitler, en el seu messianisme, pretenia crear un "Ordre Nou", en el qual la cultura judeocristiana i en part la grecollatina serien substituïdes a Occident i més tard a nivell mundial per una de nova procedent d'una suposada tradicional "unió germànica-nòrdica". Per a això es van iniciar una sèrie de ritus amb una pompa exagerada i tendint a crear una nova religió d'Estat, que facilitara el control sobre "les ànimes i les ments de la Nova Alemanya".

Cal destacar que els alemanys eviten usar el vocable führer a l'estranger per a evitar confusions.

Ús militar de la paraula Führer[modifica | modifica el codi]

"Führer" s'ha utilitzat com a títol militar a Alemanya des del segle XVIII. Aquesta paraula s'utilitza habitualment per a referir-se a Hitler com a governador suprem del país. També el mot ha sigut emprat en el context d'una companyia militar de la mida d'una subunitat a l'Exèrcit alemany per a referir-se a un comandant sense qualificacions per assumir el càrrec permanentment. Per exemple, l'oficial al càrrec d'una companyia és el "Kompaniechief" (cap de companyia) però si no tenia carrera o experiència suficient el seu títol era el de "Kompanieführer".

En conseqüència, ens referim als caps d'operacions dels diversos estaments militars amb el títol de formació seguit del títol de Führer. Tot i que el mot Führer també va ser utilitzat en nivells inferiors sense tenir em compte l'experiència o rang; per exemple un Gruppenführer era el líder d'una companyia d'infanteria (9 o 10 homes).

Sota els nazis, el títol de Führer s'utilitzà majorment en titulacions militars. Gairebé totes les organitzacions nacionalsocialistes (i en particular les SS o les SA) incorporaven la paraula en els seus títols jeràrquics.