FTX

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFTX
Dades
Tipusmercat de criptomonedes Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciómaig 2019
FundadorSam Bankman-Fried i Gary Wang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o aboliciónovembre 2022 Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
2022 FTX financial crisis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capSam Bankman-Fried (2019–2022)
John J. Ray III (en) Tradueix (2022–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webftx.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: co0959341 Twitter (X): ftx_official Instagram: ftx_official Telegram: FTX_Official LinkedIn: ftx Youtube: UC3r0upC_xJ9SvtaCKNUtosA Modifica el valor a Wikidata

FTX Trading Ltd., coneguda comunament com a FTX (abreviatura de "Futures Exchange"), és una empresa en fallida que antigament operava un intercanvi de criptomonedes i un fons de cobertura criptogràfic ple de frau. L'intercanvi va ser fundat el 2019 per Sam Bankman-Fried i Gary Wang. En el seu punt àlgid el juliol de 2021, la companyia tenia més d'un milió d'usuaris i era el tercer intercanvi de criptomonedes més gran per volum. FTX està constituïda a Antigua i Barbuda i té la seu a les Bahames.[1] FTX està estretament associat amb FTX. EUA, un intercanvi independent disponible per als residents dels EUA.

Des de l'11 de novembre de 2022, FTX es troba en un procediment de fallida del capítol 11 al sistema judicial dels Estats Units.[2][3] La preocupació pública va començar amb rumors de transferències entre empreses fraudulentes i poc ètiques de fons dels clients. El novembre de 2022, CoinDesk també va manifestar la seva preocupació en afirmar que l'empresa associada de FTX, Alameda Research, tenia una part important dels seus actius en el token natiu (FTT) de FTX.[4] Després d'aquesta revelació, el conseller delegat de Binance, Changpeng Zhao, va anunciar que Binance vendria les seves participacions del token, que va ser seguida ràpidament per un augment de les retirades dels clients de FTX.[5] FTX no va poder satisfer la demanda de retirades dels clients. Binance va signar una carta d'intencions per adquirir l'empresa, amb la deguda diligència a seguir, per assegurar-se que els clients poguessin recuperar els seus actius de FTX de manera oportuna, però Binance va retirar la seva oferta l'endemà, citant informes de malversació dels fons dels clients i de l'agència nord-americana. investigacions.[6] El 12 de desembre de 2022, el fundador Sam Bankman-Fried va ser arrestat per les autoritats bahameses per delictes financers, a petició del govern dels EUA.

L'actual director general de FTX és John J. Ray III, especialitzat en la recuperació de fons de les corporacions fallides. Ray va afirmar: "aquesta situació no té precedents". i "Mai en la meva carrera no he vist un fracàs tan complet dels controls corporatius i una absència tan completa d'informació financera fiable com es va produir aquí".

FTX founder Sam Bankman-Fried

Referències[modifica]

  1. Ossinger, Joanna. «Bankman-Fried's Crypto Exchange FTX Leaves Hong Kong for Bahamas» (en anglès). Bloomberg, September 24, 2021. Arxivat de l'original el September 24, 2021. [Consulta: September 26, 2021].
  2. Yaffe-Bellany, David. «Embattled Crypto Exchange FTX Files for Bankruptcy» (en anglès). New York Times, November 11, 2022. Arxivat de l'original el November 11, 2022. [Consulta: November 11, 2022].
  3. , November 11, 2022.
  4. Macheel, Tanaya. «Bitcoin briefly touches a new low for the year, FTX token plunges more than 75% in broad crypto sell-off» (en anglès). CNBC, November 8, 2022. Arxivat de l'original el November 8, 2022. [Consulta: November 18, 2022].
  5. Lagerkranser, Philip. «Tensions Between Crypto's Two Richest CEOs Spill Into Markets» (en anglès). Bloomberg News, November 7, 2022. Arxivat de l'original el November 8, 2022. [Consulta: November 18, 2022].
  6. Rooney, MacKenzie. «Binance backs out of FTX rescue, leaving the crypto exchange on the brink of collapse» (en anglès). CNBC, November 9, 2022. Arxivat de l'original el November 19, 2022. [Consulta: November 18, 2022].