Fabio Ochoa Vásquez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFabio Ochoa Vásquez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 maig 1957 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Medellín (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciónarcotraficant Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareFabio Ochoa Restrepo Modifica el valor a Wikidata
GermansJorge Luis Ochoa Vásquez i Juan David Ochoa Vásquez Modifica el valor a Wikidata

Fabio Ochoa Vásquez (Medellín, 2 de maig de 1957) és un antic membre influent del Càrtel de Medellín, amb els seus germans grans Juan David i Jorge Luis. El seu paper en va fer breument un multimilionari.[1] Després d'haver purgat una curta pena de presó a Colòmbia, va ser detingut i extradit als Estats Units l'any 1999 i actualment compleix una pena de 30 anys en una presó federal americana

Començament de carrera[modifica]

El més jove dels tres germans Ochoa Vásquez va viure a Miami, a Florida, als anys 1970 i al començament dels anys 1980, i hauria manipulat desenes de tones de cocaïna. Va ser processat pel govern americà per primera vegada l'any 1984 i hauria estat implicat en l'homicidi de Barry Seal, un informant de la Drug Enforcement Administration (DEA), comès el 19 de febrer de 1986. L'any 1987, els seus germans i ell van ser inclosos a la llista de multimilionaris mundials de la revista Forbes i van ser en aquesta llista fins a l'any 1992. The New York Times va informar que durant aquest període, era considerat com el « director general » de l'empresa familiar.

Empresonament[modifica]

L'any 1991, Ochoa Vásquez i els seus germans és van lliurar a les autoritats colombianes amb l'esperança d'evitar una "guerra oberta" amb el govern per mitjà d'un acord polític. Van complir una pena a Colòmbia i van set alliberats l'any 1996.[2] A l'època, Colòmbia i els Estats Units no tenien tractat d'extradició i els dos germans havien obtingut la promesa de no ser extradits en un futur en el marc de l'acord de l'advocacia.[3]

Després del seu alliberament, de nou es arrestat l'any 1999 i acusat de rebre pagaments per a enviaments de cocaïna. Malgrat una campanya de lobbying i de premsa va ser extradit als Estats Units el setembre de 2001 i condemnat l'any 2003 per a tràfic, conspiració i distribució de cocaïna als Estats Units.[4] Va ser condemnat a 30 anys de presó.[5] És actualment en una presó federal a Jesup, a Geòrgia.

Després del seu empresonament, el govern colombià li va confiscar béns per valor de diversos milions de dòlars, entre els quals diverses granges i empreses.

Referències[modifica]

  1. Carlyle, Erin. «Billionaire Druglords: El Chapo Guzman, Pablo Escobar, The Ochoa Brothers» (en anglès). [Consulta: 15 juny 2020].
  2. Brooke, James «At Home (That's Prison) With Medellin's Ochoas» (en anglès). The New York Times, 28-02-1995. ISSN: 0362-4331.
  3. «Porqué se entregó Fabio Ochoa Vásquez».
  4. «Sarasota Herald-Tribune - Cerca d'arxius de Google Notícies». [Consulta: 15 juny 2020].
  5. «Colombian Drug Boss Fabio Ochoa Extradited to U.S.» (en anglès), 25-03-2015. [Consulta: 15 juny 2020].