Facoemulsificació

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Phacoemulsification
Intervenció
Cataract surgery.jpg
Operació de cataractes utilitzant una sonda de facoemulsificació (a la mà dreta) i un "chopper" (a la mà esquerra), realitzada amb microscopi quirúrgic en un centre Mèdic de la U.S. Navy.
CIM-9-MC 13.41
MeSH D018918
Modifica les dades a Wikidata

La facoemulsificació és una tècnica quirúrgica molt utilitzada en l'actualitat per a l'operació de cataractes. La seva aparició es remunta als inicis dels anys 90.

Passos[modifica]

Aquesta tècnica consta dels següents passos:

  1. Entrada a l'ull : que es fa mitjançant d'una petita incisió de tipus auto-cicatritzant (la majoria de les vegades no necessita sutures) que posseeix un diàmetre de 2,8 a 3,2 mm. Darrerament, s'estan desenvolupant tècniques de facoemulsificació mitjançant incisions menors (1.5mm./2.0mm.).
  2. Obertura de la càpsula del cristal·lí : la membrana externa que envolta el cristal·lí (càpsula del cristal·lí) és oberta acuradament per la seva cara anterior. Després, a través d'aquesta obertura i dins d'aquesta "bossa capsular" es realitzarà la fragmentació i aspiració del cristal·lí afectat de cataracta.
  3. Facoemulsificació : es realitza amb una sonda ultrasònica equipada amb una agulla buida de titani de 0,9 mm de diàmetre, que vibra longitudinalment de darrere cap endavant entre 30.000 a 60.000 vegades per segon (30 a 60 kHz), actuant, així, com un cisell o escarpra sobre el cristal·lí fragmentat en partícules (facoemulsificació) que són aspirades al mateix temps pel conducte de la sonda d'ultrasons.
  4. Col·locació de la lent intraocular : després de la facoemulsificació, s'introdueix una lent intraocular plegable (bé amb pinces o amb injectors especials que no requereixen ampliar la incisió realitzada), que es desplega dins del "sac capsular"; es finalitza la cirurgia sense necessitat de sutures..

Absència de dolor[modifica]

La tècnica de la facoemulsificació no és dolorosa ni durant, ni després de l'operació. De fet, aquesta cirurgia pot realitzar-se amb anestèsia tòpica (gotes) sense necessitat d'injeccions.

Cures postoperatòries[modifica]

El pacient farà ús de col·liris (antibiòtics i antiinflamatoris) durant aproximadament 15 dies. La major cura serà no fregar-se els ulls durant els primers 20 dies, després ho podrà fer tot anant en compte. Les tasques laborals "d'escriptori", es podran reprendre al cap d'una setmana amb una lent provisional per a la lectura. Les activitats esportives es podran practicar a partir dels 15 dies, d'acord amb les característiques de les mateixes i l'ús d'ulleres fosques serà necessari sempre que molesti la llum durant el període de recuperació.[1]

Avantatges d'aquesta tècnica[modifica]

Els seus avantatges són:

  • Ràpida rehabilitació visual.
  • Ràpida represa de les activitats quotidianes.
  • Menor inflamació ocular.
  • Menor astigmatisme pos-operatori.

Riscos[modifica]

La facoemulsificació és una de les tècniques quirúrgiques més segures i precises de l'oftalmologia moderna, però com a qualsevol cirurgia sempre existeixen riscos, encara que aquests són mínims. La complicació més freqüent és la opacificació de la càpsula posterior, que es resol mitjançant una capsulotomia posterior amb tècnica làser.

Ús de lents[modifica]

La millora visual sense lents, en els casos de pacients operats de cataractes és molt notable, i la majoria poden realitzar les seves activitats normals de visió llunyana sense necessitat d'ulleres, però per poder llegir, hauran d'utilitzar ulleres, i possiblement, d'alguna graduació baixa per a veure detalls a la llunyania.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Postoperatorio operación de cataratas» (en castellà). Área Oftalmológica Avanzada. [Consulta: 9 març 2014].

Enllaços externs[modifica]