Vés al contingut

Faixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 01:45, 2 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Per a altres significats, vegeu «Faixa (desambiguació)».
Casteller col·locant-se la faixa
El general Cabrera, amb faixa militar

La faixa és una peça d'indumentària que es caracteritza per ser molt més llarga que ampla i per la seva resistència. Serveix per a cenyir el cos per la cintura, rodejant aquesta i donant-li diferents voltes. Al segle XIX la duien els pagesos i artesans per a escalfar els ronyons i protegir els lumbars durant el treball al camp. Els burgesos la duien més aviat com a símbol de poder, en tenien de diferents colors i de tres metres de llargada. Avui està present en moltes danses tradicionals de les festes majors.[1]

Aquesta peça de roba era habitual als Països Catalans i a Occitània.[2] La faixa roja formava part de la indumentària tradicional catalana.

Diferents utilitats

  • Castellers: Peça fonamental del vestuari casteller. De color negre i de llargada i amplada variables segons edat, alçada i pes del qui la du. S'enrotlla a l'alçada dels ronyons i té una doble funció; protegir la zona lumbar dels esforços que rep per les càrregues i els moviments de l'estructura, i com un dels punts de suport perquè els castellers puguin fer les maniobres de pujada i baixada del castell.
  • Sardanistes: Peça opcional del vestuari sardanista masculí. D'un color determinat en funció de la colla; de llargada i amplada variables segons edat, alçada i pes de qui la du; i en algunes ocasions amb dibuixos o bé lletres inicials representatives de la colla. Menys ampla que la faixa dels castellers. S'enrotlla a l'alçada dels ronyons, té una funció estètica i alhora serveix per protegir la zona lumbar dels esforços fets mentre es ballen sardanes a nivell competitiu.
  • Falcons: Peça fonamental dels falcons, ja que el color d'aquesta diferència les colles unes de les altres. Enrotllada per la cintura serveix també per protegir la zona lumbar dels esforços realitzats durant la realització de les diverses figures.
  • Militar: La faixa constitueix, en alguns exèrcits, el distintiu insígnia principal dels generals (des de mariscal de camp endavant). Està feta generalment de seda, guarnint la cintura i s'acostuma a rematar amb borles d'or. Antigament, es podia portar també sense borles, sobreposada o no a la part inferior de l'armilla, quan anaven de paisà.

Referències

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.220. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014]. 
  2. Indumentària occitana al segle XIX

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Faixa