Fanfilm

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Es defineix com fanfilm la producció audiovisual creada per afeccionats d'un determinat personatge o història. La disponibilitat de càmeres econòmiques i eines d'edició de vídeo en ordinadors domèstics permet la realització de pel·lícules a qualsevol persona que disposi de temps suficient i pugui organitzar un grup de persones afins.

A la pràctica, un fanfilm es distingeix d'un curtmetratge d'afeccionats per l'argument, normalment basat en pel·lícules, sèries o llibres, els drets dels quals són propietat de tercers. Un fanfilm pertany a l'àmbit de la fanficció, és a dir, línies argumentals realitzades per tercers sense el consentiment del propietari dels drets. Però els fanfilms poden estar tolerats pel propietari dels drets, promoguts per aquest d'alguna manera, o ser vistos amb recel.

Un fanfilm no és part del cànon d'una sèrie, és a dir, allò que succeeixi a la pel·lícula d'afeccionats no es considera oficial ni té repercussió a l'univers fictici de la sèrie, així com no s'ajusta als principis determinats pels autors originals o creadors de la línia argumental.

Mentre que alguns fanfilms són petites paròdies i escenes realitzades de forma casolana sense pretendre major transcendència, altres produccions assoleixen el rang de miniproduccions professionals, en involucrar-se professionals del medi que dediquen part del seu temps lliure a participar en un fanfilm.

Alguns fanfilms[modifica]