Vés al contingut

Fat Man

Infotaula d'armaFat Man
Una versió de bomba tipus "Fat Man" construïda després de la guerra Modifica el valor a Wikidata
Tipusbomba atòmica Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Història de servei
OperadorsEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Guerresbombardeig atòmic de Nagasaki Modifica el valor a Wikidata
Història de producció
Dissenyada9 agost 1945 Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorLaboratori Nacional de Los Álamos Modifica el valor a Wikidata
Quantitat121 Modifica el valor a Wikidata

Fat Man (en català: Home Gras) va ser el nom clau utilitzat per al dispositiu nuclear que va ser fet detonar a Nagasaki, Japó pels Estats Units el 9 d'agost de 1945. Va ser el segon i fins ara, l'últim dispositiu nuclear utilitzat en un atac i el tercer en ser fet detonar en la història després de Trinity i Little Boy.

L'arma va ser llançada des del bombarder B-29 Bockscar, pilotat pel Major Charles Sweeney. Malgrat tenir gairebé el doble de potència que Little Boy llançada a Hiroshima tres dies abans, l'extensió del dany va ser menor a causa de la topografia de Nagasaki, tanmateix s'estima que 40.000 persones van morir en aquest atac i unes altres 25.000 van ser ferides, i diversos milers moririen després a causa de ferides relacionades, enverinament i radiació residual.

Característiques

[modifica]

El dispositiu mesurava 3,25 m de longitud per 1,52 m de diàmetre, i pesava 4.545 kg i la seva força era de 25 kilotones (104,1 TJ). Va ser fet detonar a una altitud de 550 m sobre la ciutat.

Tecnologia

[modifica]

Era una bomba de tipus d'implosió que utilitzava plutoni. Una esfera buida subcrítica de plutoni es va envoltar d'una esfera major d'explosius, la qual va ser detonada a tota la seva superfície simultàniament comprimint així el plutoni i augmentant la seva densitat fins a aconseguir les condicions supercrítiques que produïssin una explosió nuclear.

A causa del complicat mecanisme de detonació, va ser necessari realitzar una prova completa del concepte abans que els científics i militars poguessin sentir-se segurs que el dispositiu funcionaria adequadament en condicions de batalla, el 16 de juliol de 1945, un dispositiu que va utilitzar un mecanisme similar es va fer detonar en una prova a Nou Mèxic. Aquesta prova es va conèixer com a Prova Trinity.

Vegeu també

[modifica]