Federació Internacional de Scrabble en Català
La Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) és una entitat sense ànim de lucre que coordina i proporciona recursos a les diferents associacions que practiquen activitats relacionades amb l'Scrabble en català, alhora que organitza competicions oficials seguint un calendari anual. Paral·lelament també promou l'ús lúdic de la llengua catalana a través d'aquest joc, així com augmentar-ne el seu coneixement.[1] En aquest sentit, la FISC està inclosa des de 2017[2] en el Cens d'entitats per al foment de la llengua catalana, mantingut per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.[3] La FISC va ser fundada el 2008 per tres clubs de scrabble (els de Manresa, El Prat de Llobregat i Cerdanyola del Vallès) i té com a àmbit territorial els Països Catalans.
La Federació Internacional de Scrabble en Català inclou actualment deu clubs i onze grups de joc, repartits arreu dels Països Catalans. També compta amb diversos jutges i jutgesses per arbitrar les competicions oficials.

Clubs membres [4][modifica]
- Club de Scrabble de Canet de Mar
- Club de Scrabble El Prat de Llobregat
- Club de Scrabble Celrà
- Club de Scrabble de l'Hospitalet (l'Hescarràs)
- Club de Scrabble de Premià de Mar
- Associació Club Scrabble Escolar
- Club de Scrabble d'Eivissa
- Club de Scrabble Castelló Comarques
- SACS – Sant Andreu Club de Scrabble (Sant Andreu de Palomar-Barcelona)
- Club de Scrabble de Gràcia-Cassoles
- Club de Scrabble de Vilanova i la Geltrú
- grups de joc a Alella, Altafulla, Granollers, Vilanova i la Geltrú i a la ciutat de Barcelona (Ateneu, l'Atelier Français, la Lleialtat Santsenca, Poblenou-Bac de Roda i Reina Violant)
Competicions[modifica]
La FISC manté un calendari anual de competicions oficials en les dues modalitats de l'Scrabble (clàssica i duplicada), uns tornejos que coorganitza juntament amb els diferents clubs i que s'estenen per bona part de la geografia catalanoparlant (com ara Encamp,[5][6] Sant Cugat del Vallès[7] o Eivissa[8]).
A banda d'aquesta activitat per a adults, en l'àmbit escolar organitza, cada curs des de 2009, els Campionats de Scrabble Escolar en Català, amb una nombrosa participació (a l'edició de 2017/18 van ser al voltant de tres mil alumnes, des de 5è de primària fins a 4t de secundària, d'una cinquantena de centres d'ensenyament[9]), que compta amb fases classificatòries territorials[10] [11] i una gran final per a tots els Països Catalans. Aquest és un projecte que té per objectiu conjugar els components lingüístic, social, matemàtic i competitiu, mitjançant el joc de l'Scrabble.
També la FISC ha organitzat els Campionats Mundials de Scrabble en Català celebrats a Mataró (2011) i a la vila d'Eivissa (2013).[12] L'any 2016 es va aconseguir una altra fita per l'scrabble en catalàː el primer campionat internacional fora de l'àmbit lingüístic, que va disputar-se a Lilla,[13] en el marc dels Campionats mundials de Scrabble i va ser organitzat per la Federació Internacional de Scrabble en Català.

Referències[modifica]
- ↑ «El Periódico». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «emporda.info». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «Direcció General de Política Lingüística». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «Fiscrabble». [Consulta: 28 febrer 2023].
- ↑ «Andorra difusió». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «Ara (Andorra)». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «cugat.cat». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «Nou Diari». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «Direcció General de Política Lingüistica». [Consulta: 31 juliol 2020].
- ↑ «Aquí en Elche». Arxivat de l'original el 2018-03-04. [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «La Veu del País Valencià». [Consulta: 28 febrer 2023].
- ↑ «Diario de Ibiza». [Consulta: 4 març 2018].
- ↑ «llibertat.cat». [Consulta: 4 març 2018].