Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióDirecció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
Modifica dades a Wikidata
Ester Franquesa, actual DG de Política lingüística

La Direcció General de Política Lingüística és l'òrgan d’anàlisi direcció, planificació, coordinació i execució de la política lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El secretari/secretària de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya és la persona que dirigeix la Secretaria de Política Lingüística. Aquest càrrec existeix des del 20 de gener de l'any 2004. Abans d'aquest any els màxims responsables de la Política Lingüística tenien el rang de directors generals. La Secretaria és l'òrgan de direcció, planificació, coordinació i execució de la política lingüística de la Generalitat de Catalunya. Té com a objecte el desplegament de la legislació lingüística derivada de l'Estatut i vetllar per l'aplicació de la política lingüística que estableix el Govern. Aquest organisme es crea en virtut dels decrets 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i 195/2004, de 24 de febrer, de reestructuració parcial del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Abans d'aquesta data la Direcció General de Política Lingüística exercia funcions similars. Pel Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura[1] es deroga l'anterior decret i es crea, novament, la Direcció General de Política Lingüística.

Centre de Documentació[modifica | modifica el codi]

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística està especialitzat en sociolingüística, política i planificació lingüístiques, lingüística aplicada i matèries afins. Creat el 1991[2] va ser el primer centre de documentació de l'Estat espanyol d’aquesta especialitat i actualment es configura com un dels més destacats de la Unió Europea en la seva matèria. Els objectius[3] del Centre de Documentació són mantenir un fons documental, d'accés públic, sobre matèries relacionades amb la política lingüística, especialment la sociolingüística, el dret lingüístic i la planificació lingüística i atendre les necessitats documentals i informatives de la Direcció General i d'organismes relacionats. Amb aquesta finalitat adquireix exhaustivament la documentació generada sobre sociolingüística catalana i de manera més general la referida a altres llengües.

El Centre disposa de més de 25.000 volums editats o inèdits sobre geografia lingüística, antropologia lingüística, dret lingüístic,ensenyament i didàctica de la llengua, lingüística aplicada, sociolingüística, política i planificació lingüístiques.[4]

Una base de dades pròpia[5] actualitzada diàriament, recull més de 100.000 notícies i articles periodístics sobre temes relacionats amb la llengua catalana, des de l’any 2000 fins a l’actualitat.

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística forma part de la xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya,[6] amb les quals comparteix catàleg, pautes de treball, organització i projectes de millora.

Llista de secretaris i directors generals[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. (DOGC núm. 5849) http://www.gencat.cat/diari/5849/11083097.htm
  2. «Decret 173/1991, de 30 de juliol de reestructuració de la Direcció General de Política Lingüística (DOGC núm. 1484, 23.08.1991)». [Consulta: 6 novembre 2014].
  3. «DECRET 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura (DOGC núm. 5849, 31.03.2011)». [Consulta: 6 novembre 2014].
  4. «Fons documental» (en català). [Consulta: 12 novembre 2014].
  5. «Base de dades de premsa» (en català). [Consulta: 12 novembre 2014].
  6. Comissió gestora de les BEG «Les biblioteques especialitzades de la Generalitat: estat de la qüestió». Ítem, revista de biblioteconomia i documentació, núm. 46,, 2007, pàg. 68-80.
  7. pel Decret 183/2011, de 18 de gener

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]