Fidjeri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vestimenta dels pescadors de perles kuwaitians

Fidjeri, també escrit fijiri o fijri —en àrab لفجري, l-fijrī—, són un tipus de càntics entonats pels pescadors de perles dels estats costaners del Golf Pèrsic, especialment els de Bahrain i Kuwait.[1] Consisteix bàsicament en una melodia interpretada per un cantant principal que és acompanyat per un cor que també fa palmes. Els instruments que acompanyen el fidjeri són el mirwàs —en àrab المرواس, al-mirwās—, un petit tambor de doble cara, i el jahla —en àrab الجاهلة, al-jāhla—), un bol d'argila que es colpeja amb les dues mans.

Hi ha vuit gèneres de fidjeri: sanginni (que es canta a la platja, no en el bot), bahri, adsani, mkholfi, haddadi, hasawi, zumayya i dan, essent en realitat els dos darrer subgèneres del hasawi i del mkholfi, respectivament. Bahri i adsani són els dos gèneres principals.

En àrab els pescadors de perles són anomenats nahham —en àrab نهام, nahhām. Salem Allan i Ahmad Butabbaniya són dos dels cantants més coneguts de fidjeri de Bahrain.

Referències[modifica]

  1. Fidjeri: Songs of the Bahrain Pearl Divers (CD).

Bibliografia[modifica]

  • Various artists. Fidjeri:Songs of the Bahrain Pearl Divers (CD). UNESCO, 2000. [ASIN/B00000AU93 ASIN B00000AU93]. 
  • Rovsing Olsen, Poul. Music in Bahrain. David Brown Book Company, 2002. ISBN 87-88415-19-8. 
  • Various artists. A Musical Anthology of the Arabian Peninsula, Volume 2 - Music of the Pearl Divers (CD). Gallo, 1995. [ASIN/B000004A2D ASIN B000004A2D].