Filó Herenni Bibli

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaFiló Herenni Bibli
 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement 64 dC
Biblos
Mort 141 (76/77 anys)
Activitat professional
Ocupació Lexicògraf, historiador, escriptor, mitògraf i militar
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Filó Herenni Bibli (Philon Herennius Byblius, Φίλων) fou un gramàtic grec. Suides l'esmenta només com Filó Herenni i diu que va ser cònsol quan tenia 78 anys vers el 104 o més probablement el 124 (no apareix esmentat als Fasti i hauria estat cònsol sufecte). Va viure al segle I i començaments del segle II, va néixer en temps de Neró, i diu que va escriure en temps d'Adrià sobre el regnat d'aquest emperador, però com que aquest va regnar després del 117, si al 104 ja tenia 78 anys, el 117 hauria tingut 91 anys.

El malnom Bibli (Byblius) li dóna Eusebi de Cesarea i diu que va traduir a un escriptor fenici de nom Sancuniató (Sanchoniaton, Σαγχουνιάθων), sobre mitologia fenícia. Bibli derivaria de Biblos, la ciutat fenícia. Suides diu que Hermip de Beirut fou el seu deixeble.

A més de l'obra sobre Adrià, també va escriure una obra en trenta llibres sobre ciutats i homes il·lustres d'aquestes, l'obra Περὶ κτήσεως καὶ ἐκλογη̂ς βλβλίων en dotze llibres (de la que Περὶ χρηστομαθείας i alguna altra que no s'esmenta. Eudòcia de Macrembolis diu que va escriure quatre llibres d'epigrames. Alguns erudits li atribueixen un comentaria sobre la Metaphysica d'Aristòtil, les obres retòriques Ρητορικὸν i Περὶ διαφόρων σημαινομένων. Esteve Bizantí el fa autor de Πεὶ ἐατρικω̂ν presumiblement sobre la vida de metges destacats. Eusebi indica dos llibres: Ιστορία παράδοξον i Εθωδιω̂ν ὑπομνήματα. Finalment Vossi li atribueix Αἰθιπικά.