Fil dental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dispensador de seda dental

El fil dental o seda dental és un fil format per fins filaments de niló o plàstic (normalment tefló o polietilè) que s'utilitza per retirar les restes de menjar i la placa dental situada entre les dents. El fil es passa entre cada parella de dents i es fa córrer avant i enrere així com amunt i avall, tenint especial cura prop de la geniva. Això combinat amb un bon raspallat de dents prevé infeccions de les genives, l'halitosi i la càries dental. Ocasionalment la seda dental va protegida per una capa de cera.

Història[modifica]

El fil dental és un invent antic. Investigadors trobaren restes de fil dental en dents humanes prehistòriques.[1]

A Levi Spear Parmly, un dentista de Nova Orleans, se'l reconeix com a l'inventor del fil dental en la forma que avui en dia es coneix, ja que des del 1815 el recomanava als seus pacients per netejar-se les dents.[2]

El fil dental de fet no va estar a l'abast general del consumidor fins que la companyia americana Codman & Shurtleft començà el 1882 a fabricar fil de seda. El 1898, la companyia Johnson & Johnson va obtenir la primera patent per fabricar seda dental.[3] La utilització del fil dental fou quasi nul·la fins a la Segona Guerra Mundial. És llavors quan el Dr. Charles C. Bass desenvolupa[4] el fil de nylon, que aconseguí desbancar el de seda degut a la seva gran resistència a l'abrasió i a la seva elasticitat.

Higiene personal[modifica]

Odontòlegs de tot el món recomanen un raspallat diari de dents, la utilització de la seda dental i l'ús de col·lutori bucal. Mentre el raspallat de dents està més estès a la societat, tant el col·lutori com el fil dental es mantenen com a sistemes optatius d'higiene dental, quan en realitat haurien de ser complementaris.

Utilització[modifica]

  • Talleu uns 40 cm de fil i enrotlleu-lo al voltant dels dits mitger i anular de les dues mans
  • Agafeu el fil entre els dits índex i polze de cada , deixant uns 5 cm de fil entre les mans
  • Amb el fil tensat, feu-lo lliscar suaument entre cada parell de dents
  • Moveu-lo amunt i avall, així com endavant i enrere per retirar la placa bacteriana i les restes d'aliments
  • Tracteu d'arribar el més a prop possible de línia de les genives però amb cura
  • Seguiu aquesta habitud un cop al dia al mínimum

Referències[modifica]

  1. Bellis, Mary. «History of Dentistry and Dental Care» (en anglès). Arxivat de l'original el 2012-07-13. [Consulta: 121∕10∕2011].
  2. Lang, Niklaus; Lindhe, Jan. Periodontologia clinica e implantologia odontologica (en castellà). Ed. Médica Panamericana, 2009, p. v.2, p.715. ISBN 9500614588. 
  3. «The History of Dental Floss» (en anglès). Oral-B. Arxivat de l'original el 2011-10-05. [Consulta: 12∕10∕2011].
  4. Carranza, Fermín A.; Shklar, Gerald. History of periodontology (en anglès). Quintessence Pub., 2003, p.148. ISBN 0867154241. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fil dental