Filacteri

De Viquipèdia
Zacaries i la Sibil·la d'Eritrea amb sengles filacteris al retaule de Gant
Soldat israelià pregant amb filactèria
Joc de filactèria que inclou el del braç (esquerra) i el del cap

El filacteri és una cinta representada pels artistes medievals i renaixentistes en les seves composicions per a comunicar a l'espectador el text dit per un dels personatges representats o aplicat a la situació representada. El nom deriva del grec phylakterion («protecció, amulet»), que va passar al llatí com phylactera.

El nom deriva del terme filactèria (en hebreu:, Tefil·lín) nom amb què es denomina a uns petits embolcalls o capsetes de cuir on es troben o guarden passatges de les Escriptures de la religió jueva escrits sobre petits rotlles. En el judaisme no es fa servir el nom de "filactèria", ja que el seu significat original (amulet) es considera idolatria, prohibida en aquesta religió.

Una de les corretges es lliga sobre el braç (habitualment l'esquerre) donant set voltes al mateix i l'altra es col·loca sobre el cap. Segons Halacà, els barons jueus a partir dels tretze anys se'ls han de col·locar diàriament, a excepció del Sàbat i altres festivitats jueves.

La tradició les relaciona amb determinats passatges de l'Èxode i el Deuteronomi a la Torà en les quals ha-Xem exigeix als jueus que portin les seves paraules com a record de la fugida d'Egipte:

  1. Èxode 13-9: «I serà per a tu com a senyal al teu braç i com a recordatori al teu front, perquè tinguis a la teva boca la llei de HaShem; perquè amb mà forta et va treure HaShem d'Egipte». Èxode: 13-10: «Guardaràs aquest precepte, cada any el dia fixat».
  1. mateu 23:5 En tot actuen per fer-se veure de la gent: s'eixamplen les filactèries i s'allarguen els serrells dels seus mantells.
  1. Èxode 13-16: «Això serà com a senyal al teu braç i com a recordatori al teu front; perquè amb mà forta ens va treure HaShem d'Egipte».
  1. Deuteronomi 6-6: «I aquestes paraules que jo t'envio avui, estaran sobre el teu cor. Deuteronomi 6-8: I les lligaràs com un senyal a la teva mà, i estaran com frontals entre els teus ulls».
  1. Deuteronomi 11-18: «per tant, posareu aquests les meves paraules al vostre cor i a la vostra ànima, i les lligareu com a senyal a la vostra mà, i seran per frontals entre els vostres ulls».

Bibliografia[modifica]

  • Trebolle Barrera, Julio. La Biblia judía y la Biblia cristiana. Introducción a la historia de la Biblia. 1998 ISBN 84-8164-200-2 (castellà)
  • Mihalovici, Ionel. Fiestas y prácticas judías en el Talmud y en la tradición. Edit. Riopiedras. 2002. ISBN 84-7213-152-1 (castellà)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filacteri