Flux gènic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Part de la sèrie de biologia sobre
Evolució
Tree of life-ca.svg
Mecanismes i processos

Adaptació
Deriva genètica
Flux gènic
Mutació
Selecció natural
Especiació

Investigació i història

Proves
Història evolutiva de la vida
Història
Síntesi moderna
Efecte social
Crítiques / Controvèrsia

Camps de la biologia evolutiva

Cladística
Genètica ecològica
Desenvolupament evolutiu
Evolució humana
Evolució molecular
Filogènia
Genètica de poblacions

Portal de biologia · Vegeu aquesta plantilla 

En genètica de poblacions, el flux gènic (també conegut com a migració gènica) és la transferència d'al·lels de gens d'una població a una altra.

La immigració o emigració d'una població pot ser la causa d'un canvi significatiu en la freqüència al·lèlica (la proporció d'exemplars que tenen una variant determinada d'un gen). La immigració també pot resultar en l'addició de noves variants genètiques al patrimoni gènic establert d'una espècie o població determinada.

Hi ha una sèrie de factors que afecten la velocitat del flux gènic entre poblacions diferents. Un dels factors més importants és la mobilitat, car un exemplar amb una major mobilitat tendeix a tenir un major potencial migratori. Els animals tendeixen a ser més mòbils que les plantes, tot i que el pol·len i les llavors poden ser transportades grans distàncies per animals o el vent.

Un flux gènic persistent entre dues poblacions també pot dur a la combinació dels dos patrimonis gènics, reduint la variació genètica entre els dos grups. És per aquest motiu que el flux gènic actua significativament contra l'especiació, per mitjà de la recombinació dels patrimonis gènics dels grups, compensant així les diferències en la variació genètica que haurien causat una especiació completa i la creació d'una espècie filla.