Transmutació de les espècies

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Transmutació de les espècies és un terme utilitzat en la història de la biologia, per a descriure el canvi d'una espècie en una altra. La terminologia era habitualment utilitzada en temps predarwinians, en altres "hipòtesis del desenvolupament" (un dels termes utilitzats per Darwin) i en la "teoria de gradació regular", utilitzada per William Chilton al periòdic The Oracle.[1] "Transformació" és una altra paraula utilitzada, en aquest context, en lloc de "transmutació".

Els pensadors preevolucionistes dels segles XVIII i XIX hagueren de crear els termes per a expressar les seves idees, i la terminologia no quedà uniformitzada fins un temps després de la publicació de L'origen de les espècies. La paraula "evolució" fou un concepte posterior; se la pot trobar a l'obra del 1851 de Herbert Spencer Social Statistics i en una altra d'anterior, però no tingué ús estès fins entre els anys 1865 i 1870.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Secord, James A. 2000. Victorian sensation: the extraordinary publication, reception, and secret authorship of the Vestiges of the Natural History of Creation. Chicago, p311 (anglès)