Font de Prades

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Font de Prades
La Font de Prades actualment

La Font de la Plaça Major, més coneguda per la Font de Prades, té datada la seva construcció al voltant dels segles XV i XVI. Es diu que al mateix temps se'n va fer una construcció accessòria per aixoplugar-ne la font que més tard i, davant l'amenaça de ruïna, es va enderrocar i es va mantenir la font com la coneixem actualment. No ocupa la part central de la plaça sinó que se situa davant d'un lateral del portal de l'església, a l'extrem sud-est de la plaça.

Font de Prades
Font de Prades any 2016

Construïda en pedra vermella, anomenada saldó o sauló, i d'estil reinaxentista, al llarg del temps s'han anat renovant les pedres que la componen perquè aquesta pedra és dòcil i més aviat fràgil, el que fa que sigui fàcil treballar-la però també que s'erosioni amb facilitat.

Té forma de globus terraqüi amb l'hemisferi nord en talles quadrades, l'equador marcat amb cercles que en sobresurten i l'hemisferi sud amb pedra tallada verticalment en forma de plecs. L'esfera té 4 brolladors situats a cadascun dels punts cardinals dels que brolla l'aigua a una pila circular elevada sobre una base de pedra vermella quadrada i amb un peu que en sobresurt pel damunt dels diferents materials que han compost la superfície de la plaça.

Actualment es pot trobar una rèplica d'aquesta font al Poble Espanyol de Barcelona.