Vés al contingut

Font de sa Costera

Infotaula de geografia físicaFont de sa Costera
Imatge
TipusFont de mina Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEscorca (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 49′ 43″ N, 2° 44′ 37″ E / 39.82861°N,2.74367°E / 39.82861; 2.74367
Conca hidrogràficaserra de Tramuntana Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud193 m Modifica el valor a Wikidata

La font de sa Costera, també dita sa Fonteta, és una font del municipi d'Escorca, Mallorca, prop de ses cases de la possessió de sa Costera, que vessa a la mar.

Són dues captacions que hi ha. Una d'elles, la de la dreta és una mineta amb una galeria de menys de tres metres i que fa temps que està ben seca. Probablement era la primera font que es degué assecar i obriren una altra galeria al seu costar esquerra per tal de cercar la vena d'aigua. Aquesta curta galeria té el sostre en part enfonsat. La nova galeria està activa i conforma una font de mina de tipus 'mina anegada' amb una galeria d'accés d'uns 5 m de llargària amb tres graons per accedir al nivell de s'aigua. És una galeria amb part a cel obert feta de pedra en sec amb el sostre de volta de canó i cúpula a la part de la cisterna. A la vora a l'exterior hi ha restes d'un safareig però no s'aprecia cap canal ni síquia per la conducció de l'aigua que acaba per caure al mar pels penya-segats.[1]

Es presta a confusió que s'hagi parlat sempre del transvasament de sa Costera fent referència a la finca i no la font. El transvasament d'aigua de cap a la badia de Palma passant per Sóller (2008) es fa des de la font des Verger, que està de cap a cala Tuent però dins la mateixa finca de sa Costera.

Referències[modifica]

  1. Morell Pol, A. «de sa Costera / sa Fonteta». Fonts de Tramuntana. [Consulta: 2 novembre 2016].[Enllaç no actiu]

NOVA URL [1][Enllaç no actiu]