Safareig (llavador)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Safareig)
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Safareig de reg.
Safareig públic de Bonnat
Golfes restaurades (casa Batlló)

Safareig és el lloc, espai o construcció on es renta la roba. També es diu així al recipient domèstic on es fa la bugada.[1]

Un safareig disposa, en general, d'una taula o llosa de pedra per a colpejar-hi la roba a mà o amb la pala de rentar. A les cases de veïns o habitatges rurals l'espai del safareig o els seus elements han estat situats tradicionalment en la planta baixa o el soterrani. Abans de la introducció de l'aigua corrent a les cases, les poblacions solien disposar d'un safareig públic on les dones acudien a fer la bugada.[2]

En una llar moderna, un safareig pot estar equipat amb una rentadora i una assecadora automàtiques, així com incloure una pila de rentar gran per rentar determinades peces, així com una taula de planxar.

Particularitats[modifica]

Dona remullant roba en una tina o gibrell de fusta en una casa francesa del segle xviii. Pintura a l'oli de Jean Siméon Chardin.

Antigament en els pobles s'hi construïen safaretjos públics, on les dones eren les encarregades de rentar la roba de la família. Els safareigs eren espais on la gent solia socialitzar i conversar, pel que encara queden expressions com fer safareig per indicar quan s'està rumorejant o explicant coses de terceres persones.

Actualment els safareigs públics han deixat d'utilitzar-se per l'existència de la rentadora a totes les cases, encara que generalment s'han conservat pel seu caràcter lúdic i festiu, convertint-los en fonts i de vegades en abeuradors d'animals.

Per normativa legal avui en dia tots els habitatges de nova construcció han de tenir previsió d'un espai per a rentar la roba i poder-la penjar. Les antigues alberques han donat pas a unes aigüeres grans com a complement de la rentadora i per a la neteja dels estris d'higiene de la casa. Així mateix s'anomena safareig a l'habitació que les conté, i en la qual acostuma a haver-hi també una assecadora o un espai per estendre la roba, la rentadora, les escombres, pals de fregar i resta de l'equip i productes de neteja. Antigament, els safaretjos estaven situats en els patis del darrere de les cases o també en els soterranis i a les golfes (a la casa Batlló o a la Pedrera de Gaudí).

A les ciutats, en començar-se a construir blocs de pisos, es reservaren moltes vegades les golfes per tal de realitzar-hi aquestes activitats, perquè la coberta era un bon lloc per estendre la roba i eren espais de fàcil ventilació. Queden magnífics exemples en les golfes de la casa Milà i la casa Batlló d'Antoni Gaudí. Modernament s'acostuma a situar tots els nuclis humits de l'habitatge agrupats, de forma que es troba junt amb la cuina, encara que en les cases unifamiliars també es pot trobar en el garatge a causa de la seva consideració d'espai residual. Forma part dels espais servidors de la casa.

Tipologia arquitectònica[modifica]

Els models de construcció, proveïment d'aigües, emplaçament, etc, són molt diversos:

Safareigs fluvials[modifica]

‘Vaixells-safareig’ («bateaux-lavoir») en el riu Sena, al costat del «Pont au Change», fotografiat al segle XIX per Charles Marville.

En algunes capitals franceses, principalment París i Lió va existir al segle xix una important indústria de ‘vaixells-safareigs' (els populars «bateaux-lavoirs») on es concentrava l'activitat de les bugaderes d'ofici.[3][4]

Vegeu També[modifica]

Referències[modifica]

  1. «safareig». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  2. Crespo
  3. Caminade
  4. Lefébure