Safareig

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Golfes restaurades de la casa Batlló

Un safareig és un receptacle generalment d'obra usat per a rentar-hi la roba o emmagatzemar-hi aigua per regar. La seva aparença és similar a la d'una alberca àrab.

Particularitats[modifica | modifica el codi]

Safareig per a emmagatzematge d'aigua

Antigament els pobles en construïen de públics, on les dones eren les encarregades de rentar la roba de la família. Els safareigs eren espais on la gent solia socialitzar i conversar, pel que encara queden expressions com fer safareig per indicar quan s'està rumorejant o explicant coses de terceres persones.

Actualment els safareigs públics han deixat d'utilitzar-se per l'existència de la rentadora, encara que generalment s'han conservat pel seu caràcter lúdic i fresc, convertint-los en fonts i a vegades en abeuradors d'animals.

Per normativa legal avui en dia tots els habitatges de nova construcció han de tenir una previsió d'un espai per a rentar la roba i poder-la penjar. Les antigues alberques han donat pas a unes aigüeres grans com a complement de la rentadora i per a la neteja dels propis estris d'higiene de la casa. Així mateix s'anomena safareig a l'habitació que les conté, i en la qual acostuma a haver també una secadora o un espai per estendre la roba, la rentadora, les escombres, fregones i resta de l'equip i productes de neteja. Primerament els safareig estaven situats en els soterranis de les cases o bé en els patis del darrere.

A les ciutats, en començar-se a construir blocs de pisos, es reservaren moltes vegades les golfes per tal de realitzar-hi aquestes activitats, perquè la coberta era un bon lloc per estendre la roba i eren espais de fàcil ventilació. Queden magnífics exemples en les golfes de la casa Milà i la casa Batlló de Antoni Gaudí. Modernament s'acostuma a situar tots els nuclis humits de l'habitatge agrupats, de forma que es troba junt amb la cuina, encara que en les cases unifamiliars també es pot trobar en el garatge degut a la seva consideració d'espai residual. Forma part dels espais servidors de la casa.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Safareig Modifica l'enllaç a Wikidata