Golfa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Golfes restaurades de la casa Batlló.

La golfa (usualment usat en plural, les golfes) és el nivell més alt de l'habitatge, un sostre fals situat directament sota la teulada, d'una casa de pagès. Aqueix espai és destinat a guardar-hi herba i serveix també per a dormir-hi els mossos, car és fresc a l'estiu i molt calent a l'hivern. Disposa d'obertures per a airejar, sovint aquestes obertures prenen forma d'arquacions.[1] S'hi solia accedir de fora estant amb una escala de fusta accessòria, de manera que, llevant-la, aquesta peça romangués isolada i inaccessible.

Són de significat afí encara entresolat (sostret o terrabastall: cambra dividida parcialment o totalment per un sostre) o sostremort (part d'un edifici entre el sostre del nivell superior i la teulada o coberta, o antosta quan és per a mals endreços) i mansarda (apartament sota un sostre inclinat).

Etimologia[modifica]

Golfa ve de l'àrab 'gurfa', ‘habitació’, en català antic i valencià algorfa. També es coneix com a algorfa[2](valencià).

Noms segons les varietats geogràfiques[modifica]

Andana[3] (País Valencià), cap de casa[4] (català nord-occidental: Andorra, Pirineus), els dalts, cambra (Tortosa, País Valencià), cambra alta (o cambralta), cambra del més-amunt (País Valencià), capdamunt, més-alt (Osona), més-amunt (País Valencià), falsa (català occidental, Cerdanya, Gironès), graner, sostret (País Valencià), sostrot (Catalunya del Nord), terrabastal, terrabastall (Alt Empordà), porxe, porxo (Balears i més), perxe (Priorat, St. Llorenç de Morunyes, Solsona, Àger, Castelló de Farfanya, Espluga de Francolí, Llucena), porxada (mpordà, Igualada) o esporxada (País Valencià), perxada (Àreu), pallissa (País Valencià), tronat (Pallars, Tortosa), trona/truna (Capcir), estimbori (Balears), sotateulada (L'Alguer).

A les Balears l'estudi són les cambres situades entre el pla de baix i el primer soler d'una casa, a les quals es puja per escassos escalons).

Usos[modifica]

A pagès s'utilitzen sovint com a magatzem (especialment herba de farratge), per a eixugar roba i diversos aliments (patates, hortalisses, blat de moro). Les golfes poden contenir alguna cambra.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.76. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 23 novembre 2014]. 
  2. «Institut d'Estudis Catalans - Diec2». [Consulta: 21 juny 2019].
  3. «andana (accepció 4)». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  4. [enllaç sense format] https://dlc.iec.cat

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Golfa