Mansarda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Edifici amb mansardes

En arquitectura, es denomina mansarda la finestra situada a la teulada inclinada d'una edifici que, mantenint una alineació amb la vertical de la façana, sobresurt de la teulada com si fos un petit mirador. Serveix per a il·luminar i ventil·lar les golfes i té la seva pròpia teulada, normalment de dues aigües.

El seu nom prové del francès mansarde que es deu a l'arquitecte parisenc François Mansart (1598-1666), qui, contràriament al que de vegades s'ha dit, no va inventar aquest element arquitectònic sinó que, prenent-lo d'obres anteriores italianes, el va popularitzar a França. Un descendent llunyà seu, Jules Hardouin Mansart va acabar de prestigiar-lo fent-lo servir al Palau de Versalles.

Sembla que el seu origen té a veure amb el fet que, a França, les taxes dels habitatges es pagaven segons el "nombre de pisos per sota de la teulada". La instal·lació de mansardes permetia de fer habitable un espai sense pagar més imposts.

Sota la influència del ressorgiment neobarroc del Segon Imperi Francès (1850-1870), la mansarda esdevé un tret comú en molts edificis del segle XIX a Europa i Amèrica del Nord. L'estil s'aplicà als Estats Units i Canadà durant aquest període com una de les formes expressives adoptades per arquitectes victorians.

Actualment es poden trobar mansardes que tenen una simple funció ornamental.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mansarda Modifica l'enllaç a Wikidata