Assecadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Eixugadora.

L'assecadora domèstica,[1]eixugadora o eixuga-roba[2][3] és un aparell electrodomèstic que s'utilitza per eixugar roba un cop rentada. El seu funcionament bàsic consisteix en la introducció forçada d'aire calent a l'interior d'un tambor giratori de capacitat variable, dins del qual va donant voltes lentament la roba humida. Aquest tambor pot ser inoxidable, zincat, esmaltat, etc. En alguns casos els tubs d'entrada de l'aire calent giren al mateix temps que el tambor i en altres són fixes i tan sols gira la roba.

Totes les assecadores incorporen algun tipus de filtre on es recullen les borres de la roba, així com algun sistema d'avís òptic o acústic de la saturació d'aquest filtre.

Hi ha dos tipus principals d'assecadora en funció de la destinació de l'aire residual que surt carregat d'humitat:

  • Eixugadora d'evacuació: L'aire humit s'expulsa a l'exterior a través d'un tub extensible d'un diàmetre aproximat de 12 cm, que ha de ser conduït fora de l'habitació, bé a través d'una obertura a la paret o bé a través d'una finestra entreoberta. La longitud màxima d'aquest tub no pot superar els dos metres aproximadament, per prevenir una eventual condensació del vapor en el mateix tub de sortida.
  • Eixugadora de condensació: L'aire humit es condueix cap a un condensador on es refreda bruscament, de manera que s'aconsegueix la seva conversió en aigua líquida que és recollida en un dipòsit accessible. Aquest dipòsit ha de ser buidat després de cada ús de la màquina. L'avantatge d'aquest sistema és que no necessita instal·lació de cap mena, ni tubs gruixuts a l'exterior, sols un endoll elèctric. Eventualment pot connectar-se a un desguàs apropiat, del tipus rentadora si no es vol buidar el dipòsit després de cada ús. El preu de l'assecadora de condensació és més elevat que la d'evacuació.

Tots dos tipus poden portar un sistema de temporització (mitjançant un dial on es posa el temps de funcionament desitjat) o uns sensors electrònics (que automàticament detecten el grau d'humitat de la roba i interrompen el funcionament en arribar al grau d'eixugament preajustat).

Les assecadores de 5 o 6 quilos de càrrega tenen una mida estandarditzada de 85x60x60 i es poden col·locar directament sobre una rentadora. Tanmateix hi ha algunes assecadores de mida més petita (de 3 quilos de capacitat), i n'hi ha que poden ser instal·lades fins i tot penjades de la paret.

Referències[modifica]

  1. «assecadora». GEC. [Consulta: 14 novembre 2020].
  2. https://bibiloni.cat/blog/assecar
  3. «Eixugar» i «assecar» / «eixut» i «sec» , EUGENI S. REIG, Llengua Nacional

Enllaços externs[modifica]